Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/04/2006

Commission: υπό τρεις προϋποθέσεις δυνατή η παράταση του Γ' ΚΠΣ

Απάντηση της Επιτρόπου Χούμπνερ στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Τρεις όρους θέτει η Commission για την παράταση της επιλεξιμότητας των δαπανών του Γ' ΚΠΣ απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη. Πιο συγκεκριμένα, στην απάντηση της η αρμόδια Επίτροπος κ. Χούμπνερ αναφέρει ότι παράταση επιλεξιμότητας των δαπανών του ΚΠΣ μπορεί να υπάρξει υπό πολύ συγκεκριμένους όρους, τους οποίους παραθέτει:

«Α) σε περίπτωση σημαντικών μεταβολών της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και της αγοράς εργασίας, σύμφωνα με το άρθρο 14 του κανονισμού αριθ. 1260/99 του Συμβουλίου

Β) σε περίπτωση ανωτέρας βίας σχετικά με ένα πρόγραμμα (π.χ. στην περίπτωση φυσικών καταστροφών), ή

Γ) σε περίπτωση που τα προγράμματα δεν μπορούν να εκτελεστούν ικανοποιητικά λόγω προφανούς σφάλματος που αποδίδεται αποκλειστικά στην Επιτροπή»

Και συμπληρώνει:

«Μέχρι τώρα δεν έχει χορηγηθεί παράταση της προθεσμίας επιλεξιμότητας στο πλαίσιο του τρίτου ΚΠΣ. Απ' όσο γνωρίζει η Επιτροπή, καμία από τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις δεν πληρούται για κανένα από τα ελληνικά λειτουργικά προγράμματα.»

Στην απάντησης της η Commission σημειώνει:

«Οι κανονισμοί που εφαρμόζονται στα διαρθρωτικά ταμεία 2000-2006 προβλέπουν την υπογραφή συμβάσεων για συγχρηματοδοτούμενα έργα μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2006. Εντούτοις, όπως τονίστηκε σε πρόσφατο δελτίο τύπου που εξέδωσε ο κ. Φώλιας, υφυπουργός Οικονομίας και αρμόδιος για το τρίτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης (ΚΠΣ) στην Ελλάδα, είναι φρόνιμο και αποτελεί δείγμα χρηστής διαχείρισης να εξασφαλιστεί ότι οι περισσότερες- αν όχι όλες- οι συμβάσεις που συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του τρίτου ΚΠΣ θα έχουν υπογραφεί ως τα τέλη του 2006. Μεταξύ της υπογραφής μιας σύμβασης και των δαπανών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιό της μεσολαβεί διάστημα, και είναι σημαντικό να υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία επιλεξιμότητας των δαπανών είναι η 31η Δεκεμβρίου 2008, ή η 31η Aπριλίου 2009 εφόσον ένα πρόγραμμα περιέχει μέτρα κρατικής ενίσχυσης.

Η παράταση της προθεσμίας επιλεξιμότητας των δαπανών στο πλαίσιο του τρίτου ΚΠΣ είναι δυνατή υπό πολύ περιοριστικούς όρους:

- σε περίπτωση σημαντικών μεταβολών της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και της αγοράς εργασίας, σύμφωνα με το άρθρο 14 του κανονισμού αριθ. 1260/99 του Συμβουλίου

- σε περίπτωση ανωτέρας βίας σχετικά με ένα πρόγραμμα (π.χ. στην περίπτωση φυσικών καταστροφών), ή

- σε περίπτωση που τα προγράμματα δεν μπορούν να εκτελεστούν ικανοποιητικά λόγω προφανούς σφάλματος που αποδίδεται αποκλειστικά στην Επιτροπή.

Μέχρι τώρα δεν έχει χορηγηθεί παράταση της προθεσμίας επιλεξιμότητας στο πλαίσιο του τρίτου ΚΠΣ. Απ' όσο γνωρίζει η Επιτροπή, καμία από τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις δεν πληρούται για κανένα από τα ελληνικά λειτουργικά προγράμματα.

Ο λόγος για την αυστηρή αυτή προσέγγιση είναι ότι η παράταση της προθεσμίας για την επιλεξιμότητα των δαπανών υποσκάπτει την αρχή στην οποία βασίζεται ο προγραμματισμός και παρατείνει την περίοδο αλληλοεπικάλυψης της τρέχουσας και της επόμενης περιόδου προγραμματισμού. Αυτό δεν θεωρείται σκόπιμο διότι:

- η διαχείριση δύο σειρών προγραμμάτων συγχρόνως είναι πολύ χρονοβόρα για τα κράτη μέλη και τις περιφερειακές και τοπικές αρχές και το ανθρώπινο δυναμικό που θα απασχολείται σε νέα προγράμματα μέχρι τη λήξη των προγραμμάτων του 2000-2006 θα είναι μικρότερο·

- για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, παρατείνεται η περίοδος κατά την οποία υπάρχει κίνδυνος δήλωσης των ιδίων δαπανών για δύο διαφορετικά προγράμματα.»

To Γραφείο Τύπου