Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/04/2006

Η Ελλάδα παραπέμφθηκε στο Ευρ. Δικαστήριο για τη μη εφαρμογή της Οδηγίας 2002/58 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες

Απάντηση Σταύρου Δήμα στον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη

Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών στην Ελλάδα, απάντησε ο Επίτροπος της Ε.Ε. κ. Σταύρος Δήμας. Πρόκειται για μια ασυνήθιστη ενέργεια της Κομισιόν αφού ο Έλληνας Επίτροπος, ήταν μεν στη λίστα των παρακολουθουμένων αλλά δεν έχει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Στην απάντησή του εξ'ονόματος της Επιτροπής ο κ. Δήμας αφού σημειώνει ότι «Η Επιτροπή δεν έχει ενημερωθεί επισήμως για τις υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών. Οι σχετικές πληροφορίες της γνωστοποιήθηκαν μέσω του Τύπου.», τονίζει ότι «η Ελλάδα δεν έχει (ακόμη) μεταφέρει τις διατάξεις της οδηγίας 2002/58/ΕΚ για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Η Επιτροπή διαφωνεί με τη στάση της Ελλάδας και έχει παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» (Υπόθεση C-475/04) και προσθέτει:

«Στο πλαίσιο της αναθεώρησης των κανόνων για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες το 2006, η οποία καλύπτει και την οδηγία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, θα ανακινηθεί ως ζήτημα κατά πόσον είναι επαρκείς οι ισχύουσες απαιτήσεις για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια. Εν ανάγκη θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να ληφθούν συμπληρωματικά μέτρα ασφαλείας. Ωστόσο, προτεραιότητα έχει να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις ήδη υφιστάμενες απαιτήσεις, άνευ περαιτέρω καθυστερήσεων.

Επιβάλλεται επίσης να επισημανθεί ότι οι εν λόγω διατάξεις της οδηγίας δεν ισχύουν για τις δραστηριότητες που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας, όπως οι δραστηριότητες των κρατών μελών στον τομέα της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση ποινικών θεμάτων. Ως εκ τούτου, αναλόγως των περιστάσεων, το κοινοτικό δίκαιο μπορεί είτε να εφαρμόζεται είτε όχι.»

Σημειώνεται ότι η Οδηγία 2002/58, την οποία, δεν έχει ενσωματώσει η Ελλάδα ως όφειλε, θεσπίζει υποχρέωση ενημέρωσης του συνδρομητή από τον πάροχο υπηρεσίας ηλεκτρονικής επικοινωνίας σε περίπτωση κινδύνου παραβίασης της ασφάλειας του δικτύου. Πιο συγκεκριμένα το αρθ.4§2 της αναφέρει: «Σε περίπτωση που υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος παραβίασης της ασφάλειας του δικτύου, ο φορέας που παρέχει διαθέσιμη στο κοινό υπηρεσία ηλεκτρονικών επικοινωνιών οφείλει να ενημερώνει τους συνδρομητές για τον κίνδυνο αυτό και, εφόσον ο κίνδυνος κείται εκτός του πεδίου των μέτρων που οφείλει να λαμβάνει ο πάροχος της υπηρεσίας, για όλες τις τυχόν δυνατότητες αποτροπής του, καθώς και για το αναμενόμενο κόστος τους.»

Επίσης το αρθ.14§2 της Οδηγίας θεσπίζει υποχρέωση των κρατών - μελών να ενημερώνουν την Επιτροπή «Σε περίπτωση που η εφαρμογή ορισμένων διατάξεων της παρούσας οδηγίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο βάσει ειδικών τεχνικών χαρακτηριστικών σε δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών».

To Γραφείο Τύπου