Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/04/2006

Καθησυχαστική η Κομισιόν για την προστασία βυζαντινών αρχαιοτήτων στο Γενί Καπί της Κωνσταντινούπολης

Απάντηση του Επιτρόπου Όλι Ρεν στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Ο Επίτροπος κ. Όλι Ρεν, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με τον κίνδυνο καταστροφής αρχαιοτήτων στην Κωνσταντινούπολη, υπήρξε καθησυχαστικός. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής με την ερώτησή του, που έγινε με αφορμή διαμαρτυρίες Τούρκων αρχαιολόγων, ζητούσε από την Ευρ. Επιτροπή να λάβει μέτρα ώστε να ολοκληρωθεί η αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή Γενί Καπί όπου Τούρκοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το πρώτο βυζαντινό λιμάνι. Στην περιοχή γίνονται έργα για την κατασκευή υπόγειας σιδηροδρομικής γραμμής που θα ενώσει την ασιατική με την ευρωπαϊκή πλευρά και ο κίνδυνος καταστροφής των αρχαιοτήτων ήταν εύλογος.

Η πλήρης απάντηση του κ. Ρεν έχει ως εξής:

«Η Επιτροπή γνωρίζει για το έργο Βόσπορος-Μαρμαράς, στο οποίο αναφέρεται το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου και για τα αρχαιολογικά ευρήματα που έφεραν στο φως οι ανασκαφές. Εντούτοις, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Επιτροπής, δεν ευσταθεί το ότι οι αρχαιολογικοί θησαυροί που συνδέονται με αυτό το έργο μένουν απροστάτευτοι.

Στην Τουρκία, αρμόδιες για την ιστορική κληρονομιά είναι οι επιτροπές προστασίας τω φυσικών και πολιτιστικών αγαθών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η επιτροπή αριθ. 1, η οποία είναι αρμόδια για την ιστορική χερσόνησο, ανέθεσε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης την εποπτεία και το συντονισμό των αρχαιολογικών ανασκαφών που πραγματοποιούνται για το έργο Βόσπορος/Μαρμαράς. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης υποβάλλει στις επιτροπές μηνιαίες εκθέσεις σχετικά με τις εν λόγω ανασκαφές.

Επιπλέον, δεδομένου ότι η Κωνσταντινούπολη αποτελεί παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, ο εκπαιδευτικός, επιστημονικός και πολιτιστικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) παρακολουθεί επίσης, από αρχαιολογικής και περιβαλλοντικής άποψης, τις εργασίες που σχετίζονται με το έργο Βόσπορος/Μαρμαράς. Μετά από πρόταση της UNESCO, τα αρχαιολογικά ευρήματα θα εκτίθενται στην αρχική τους θέση. Έτσι, η επιτροπή αριθ. 1 έδωσε οδηγίες για τη δημιουργία ενός μουσείου στο σταθμό Yenikapύ.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ), η οποία χορήγησε χρηματοδότηση για ποσό 650 εκατομμυρίων ευρώ γι' αυτό το έργο, το παρακολουθεί στενά σε συνεργασία με τον ανάδοχο του έργου. Επιπλέον, μία ομάδα τεχνικής βοήθειας, η οποία χρηματοδοτήθηκε από μη επιστρεπτέες ενισχύσεις που θέτει η Επιτροπή στη διάθεση της ΕΤΕ και η οποία απαρτίζεται από επτά εμπειρογνώμονες μακροχρόνιας βάσης, θα συνδράμει τον ανάδοχο στην υλοποίηση και στην παρακολούθηση του έργου.»

To Γραφείο Τύπου