Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/04/2006

Δ.Παπαδημούλης: Η ανάγκη πλήρους και οριστικής απαγόρευσης χρήσης του καρκινογόνου αμιάντου, πιο πιεστική από ποτέ!

28 Απριλίου: "Παγκόσμια ημέρα κατά των εργατικών ατυχημάτων"

Η Ευρωπαϊκή Ενωμένη Αριστερά παρουσίασε χθες, 27 Απριλίου 2006, με συνέντευξη Τύπου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, την έκδοση "Αμίαντος: Το ανθρώπινο κόστος της απληστίας των επιχειρήσεων" ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των εργατικών ατυχημάτων, η οποία βασίστηκε σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε 20-21 Σεπτεμβρίου 2005 υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωμένης Αριστεράς.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν με το εν λόγω ζήτημα, υποβάλλοντας μια ερώτηση σχετικά με τον αμίαντο, όταν τον Νοέμβριο του 2004, λίγες εβδομάδες πριν από την πλήρη απαγόρευση της χρήσης αμιάντου παντού μέσα στην ευρωπαϊκή ένωση, ο ΟΣΕ-μια ελληνική δημόσια επιχείρηση-αγόρασε 21 κλινάμαξες από γαλλική εταιρία οι οποίες περιείχαν επένδυση αμιάντου.

Την τελευταία εξαετία, παρατηρείται διπλασιασμός των ασθενειών που προκλήθηκαν από αμίαντο, ενώ οι εκτιμήσεις των ειδικών επιστημόνων κάνουν λόγο για τουλάχιστον 100 χιλιάδες Έλληνες που εκτέθηκαν στο υλικό χωρίς να γνωρίζουν τις συνέπειες από τη χρήση του, κυρίως από τη δεκαετία του '70 και μετά, που υπήρξε μαζική απασχόληση εργαζομένων σε χώρους εργασίας με αμίαντο.

Από την πλευρά των αρμόδιων φορέων στην Ελλάδα, παρατηρείται απουσία συγκροτημένης πολιτικής διαχείρισης και αντικατάστασης του αμιάντου, ανεπάρκειες στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και κυρίως, πλήρης αδιαφορία για την καταγραφή αρχικά και την ιατρική παρακολούθηση στη συνέχεια, εκείνων που εκτέθηκαν στον αμίαντο και κινδυνεύουν από καρκινογενέσεις. Να σημειωθεί ότι έχει ήδη κινηθεί διαδικασία παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί δεν διαθέτει τους χώρους υγειονομικής ταφής για τον αμίαντο, ενώ είναι η τελευταία χώρα στην ευρωπαϊκή ένωση η οποία υιοθέτησε μόλις την 1/1/2005 μια οδηγία, η οποία υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, για την πλήρη απαγόρευση του αμιάντου.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα επιχειρήσεων και βιομηχανίας, Verheugen σε απάντησή του προς τον Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με τον αμίαντο, τόνισε ότι η Κοινοτική νομοθεσία είναι πλήρης και ότι εμπίπτει στην αρμοδιότητα των κρατών μελών η "αποαμιαντοποίηση" ή οι ενέργειες για την κάλυψη του.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: "Πότε θα συμμαζέψει κάποιος την κατάσταση έτσι ώστε όχι μόνο να υιοθετούμε μια οδηγία αλλά και να την εφαρμόζουμε και στην πράξη; Πότε θα φτιαχτούν οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής έτσι ώστε να μην αντιμετωπίζονται τα προϊόντα αμιάντου ή η λυματολάσπη ή τα νοσοκομειακά απόβλητα ως κοινά σκουπίδια τινάζοντας στα ύψη την ηπατίτιδα στους εργαζόμενους στην καθαριότητα και στις χωματερές; Είμαστε χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης. Δεν μπορούμε να έχουμε τριτοκοσμικές συνθήκες. Αν δεν πιέσουμε για θέματα υγείας και προστασίας του δημόσιου συμφέροντος δεν θα γίνει τίποτα."

Το ενθαρρυντικό είναι ότι σε Ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει η δυνατότητα για νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες μέσα στα πλαίσια των νομοθετικών πράξεων που σχετίζονται με τα απόβλητα. Πέρα από αυτές, και όσον αφορά ενέργειες που θα ενισχύσουν την προστασία από τον αμίαντο, θα μπορούσε να ξεκινήσει μια καμπάνια ενημέρωσης τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να ευαισθητοποιηθούν τόσο οι πολιτικές αρχές όσο και οι πολίτες.

To Γραφείο Τύπου