Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/05/2006

Πρωτοβουλία συμπαράστασης στον αντιρρησία συνείδησης Λ. Πετρομελίδη

Παρουσία Ευρωβουλευτών στη δίκη της 4ης Μαΐου.

Στις 4 Μαΐου δικάζεται στο Αναθεωρητικό Δικαστήριο Αθήνας ο Λάζαρος Πετρομελίδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης. Είναι η 14η δίκη του Λάζαρου Πετρομελίδη από το 1998.

Η ελληνική πολιτεία διατηρεί το θλιβερό προνόμιο να είναι η μόνη χώρα μέσα στις 25 της Ε.Ε που μεταχειρίζεται με τον τρόπο αυτό τους αντιρρησίες συνείδησης. Τόσο η περίπτωση Πετρομελίδη όσο και η εν γένει συμπεριφορά απέναντι στους αντιρρησίες συνείδησης, έχουν φέρει τη χώρα επανειλημμένα αντιμέτωπη με όλα τα διεθνή και ελληνικά όργανα και φορείς υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Συμβούλιο της Ευρώπης, Ο.Α.Σ.Ε., Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε., Διεθνής Αμνηστία αλλά και Συνήγορος του Πολίτη, Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κα, δηλώνουν την υποστήριξή τους στους Έλληνες αντιρρησίες και την αναγκαιότητα αλλαγής του σχετικού νομικού πλαισίου.

Αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών, μετά από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη, θα παραστεί στην δίκη σε ένδειξη συμπαράστασης.

Ο κ. Πετρομελίδης αγωνίζεται από το 1992 για να πετύχει αφενός την αναγνώριση του δικαιώματος αντίρρησης συνείδησης στη στρατιωτική θητεία και αφετέρου για την καθιέρωση αναλογικής εναλλακτικής θητείας, χωρίς τιμωρητικό χαρακτήρα. Διάφοροι ευρωπαϊκοί θεσμοί, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχουν επανειλημμένα επικρίνει την Ελλάδα για διακρίσεις απέναντι στους αντιρρησίες συνείδησης.

Η δίκη της 4ης Μαΐου έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς αν τελικά το δικαστήριο αποφανθεί σε βάρος του, τότε ο κ. Πετρομελίδης θα πρέπει να εκτίσει ποινή 50 μηνών συνολικά. Σε τέτοια περίπτωση η Διεθνής Αμνηστία έχει δηλώσει ότι θα θεωρήσει τον κ. Πετρομελίδη ως φυλακισμένο για λόγους συνείδησης και θα καλέσει για την άμεση αποφυλάκισή του.

Ο Δ. Παπαδημούλης, αναφερόμενος στο ζήτημα δήλωσε:

"Είναι ανεπίτρεπτο να παραμένουν τέτοια προβλήματα σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα του 2006, τα οποία εξακολουθούν να μην λύνονται από τον πιο πρόσφατος νόμος του 2005. Με τη συμπαράστασή μας, στους αγώνες του Λ. Πετρομελίδη προσβλέπουμε σε μία απόφαση που να δείχνει ότι η ελληνική έννομη τάξη συμβαδίζει επιτέλους με αυτές των υπολοίπων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης."

To Γραφείο Τύπου