Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/05/2006

Tο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για τις παράνομες και ανεξέλεγκτες χωματερές

Μετά από 25 χρόνια, μόνο το 20% των παράνομων χωματερών έχουν ενταχθεί σε προγράμματα αποκατάστασης!

Δ. Παπαδημούλης: Πότε επιτέλους θα γίνουμε «Ευρώπη» στη διαχείριση απορριμμάτων;

"Στην απόφασή του της 6ης Οκτωβρίου 2005, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εξασφαλισθεί η τήρηση των άρθρων 4, 8 και 9 της οδηγίας 75/442/ΕΟΚ περί των στερεών αποβλήτων". Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Δήμα σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη.

Το άρθρο 4 είναι πολύ σημαντικό τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για το περιβάλλον γιατί αναφέρει ότι τα Κράτη Μέλη πρέπει να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι τα στερεά απόβλητα θα διατίθενται χωρίς να δημιουργούν κίνδυνο για το νερό, τον αέρα ή το έδαφος ούτε για την πανίδα ή χλωρίδα, χωρίς να προκαλούν ενοχλήσεις θορύβου και οσμών, και χωρίς να επιφέρουν βλάβη στην τοποθεσία και στο τοπίο. Σύμφωνα με την ισχύουσα Ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα μέτρα έπρεπε να είχαν ληφθεί από την Ελλάδα εδώ και περίπου 25 χρόνια.

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την απάντηση της Επιτροπής, αναγνώρισε ότι, μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2004, υπήρχαν στην επικράτειά της 1.125 ανεξέλεγκτοι χώροι διάθεσης αποβλήτων.

Οι ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με την απόφαση του Δικαστηρίου, αναθεώρησαν τα περιφερειακά σχέδια διαχείρισης αποβλήτων και διαβίβασαν στην Επιτροπή λεπτομερές σχέδιο εξάλειψης και σταδιακής αποκατάστασης των παράνομων χωματερών. Ωστόσο, δεν προβλέπεται παύση της λειτουργίας και αποκατάστασης του συνόλου των παράνομων ή ανεξέλεγκτων χωματερών πριν από το τέλος του 2008.

Θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι τα προγράμματα αποκατάστασης του συνόλου των παράνομων ή ανεξέλεγκτων χωματερών μπορούν να συγχρηματοδοτηθούν από τα διαρθρωτικά ταμεία και το ταμείο συνοχής. Σύμφωνα όμως με τον συνοδευτικό πίνακα μόνο το 21,3% των χωματερών, που αντιστοιχεί σε 240 χωματερές, έχει ενταχθεί μέχρι σήμερα στα προγράμματα αποκατάστασης που θα συγχρηματοδοτηθούν από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε:

Εικοσιπέντε χρόνια μετά την ένταξη, η διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας παραμένει σχεδόν τριτοκοσμική. Οι αρνητικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, τον τουρισμό και ευρύτερα την οικονομία είναι ανυπολόγιστες. Ενδεικτικά:

Λειτουργούν χιλιάδες παράνομες χωματερές. Μόνο οι επίσημα «ενεργές» υπερβαίνουν τις χίλιες. Την ίδια ώρα καρκινοβατεί ο σχεδιασμός και η υλοποίηση νέων ΧΥΤΑ.

Διακινούνται παράνομα ετησίως, λόγω ανεπάρκειας σχετικών υποδομών, 400.000 τόνοι επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων. Το 60% από αυτά αποθηκεύεται προσωρινά με άγνωστη τελική κατάληξη, ενώ η τύχη του υπόλοιπου 40% απλώς αγνοείται!

Είμαστε ουραγοί στην ΕΕ-15 στη διαλογή, συσκευασία και ανακύκλωση απορριμμάτων, ενώ η αξιοποίηση τους για την ανάκτηση υλικών και παραγωγή ενέργειας, βρίσκεται σε εμβρυακή κατάσταση.

Λόγω ανεπάρκειας υποδομών, εξάγουμε στο εξωτερικό, και πληρώνουμε πανάκριβα γι'αυτό, λυματολάσπη και φύλλα αμιάντου, που ξηλώνουμε με ρυθμό χελώνας από νοσοκομεία, σχολεία, κλπ.

Η χώρα μας παραβιάζει κατά συρροή και κατ'εξακολούθηση τις οδηγίες 75/442 για τα στερεά απόβλητα και 99/31 για την υγειονομική ταφή τους, που ισχύουν εδώ και χρόνια, εισπράττει καταδίκες και πληρώνει, μόνη αυτή, τσουχτερά και ταπεινωτικά πρόστιμα.

Στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες:

Υπάρχει ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία έχει ήδη περάσει στην επόμενη των ΧΥΤΑ τεχνολογική φάση.

Λειτουργούν εκτεταμένα προγράμματα ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή, συνδυασμένα με επενδύσεις ανάκτησης υλικών και παραγωγής ενέργειας. Η εξουδετέρωση και διαχείριση τοξικών αποβλήτων αποφέρει έσοδα.

Λειτουργούν προγράμματα ισχυρής περιβαλλοντικής αγωγής, σε συνδυασμό με αυστηρή αντιμετώπιση των παραβατών.

Η απόσταση που μας χωρίζει από το «να γίνουμε Ευρώπη» σε αυτόν τον τομέα βαθμολογεί τις κυβερνητικές επιδόσεις τόσο της ΝΔ όσο και του Πασοκ. Αντί, λοιπόν, για ανούσιες κοκορομαχίες περί ιρλανδικού και σουηδικού μοντέλου, η πρόκληση είναι να γίνουμε επιτέλους «Ευρώπη» στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Παράρτημα στη γραπτή ερώτηση E-839/06

Αριθμός παράνομων χωματερών

Ποσοστό αναφορικά με το σύνολο των χωματερών που προβλέπονται στην απόφαση του Δικαστηρίου

Αποφάσεις παύσης λειτουργίας 985 87,55 %
Αποφάσεις έγκρισης των προγραμμάτων περιβαλλοντικής αποκατάστασης 755 67,1 %
Προγράμματα αποκατάστασης χρηματοδοτούμενα από ίδιους πόρους των τοπικών αρχών (δεν απαιτείται κοινοτική στήριξη) 126 11,2 %
Προγράμματα αποκατάστασης που περιλαμβάνονται στα προγράμματα συγχρηματοδότησης 240 21,3 %
Προγράμματα που πρόκειται να περιληφθούν στα προγράμματα συγχρηματοδότησης (έχει γίνει η σχετική αίτηση-στάδιο αξιολόγησης) 226 20 %

To Γραφείο Τύπου