Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/05/2006

Κινήθηκε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας για ανεπαρκή προστασία του Δέλτα του Νέστου και της λιμνοθάλασσας της Βάσοβας Καβάλας

Η Ελλάδα βαδίζει προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την παραβίαση της οδηγίας 79/409

Απάντηση του Επιτρόπου Δήμα στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Η Επιτροπή δια του Έλληνα αρμοδίου για θέματα περιβάλλοντος Επιτρόπου κ. Δήμα, απαντώντας στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη σχετικά με την έλλειψη προστασίας της λιμνοθάλασσας της Βάσοβας Καβάλας και της εκεί εγκατάστασης δεξαμενών αποθήκευσης καυσίμων, αποκαλύπτει ότι:

"Η Ελλάδα δεν είχε λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εγκατάσταση και εφαρμογή συνεπούς, εξειδικευμένου και πλήρους νομικού καθεστώτος, ικανού να διασφαλίσει την αειφόρο διαχείριση, τη διατήρηση και την αποτελεσματική προστασία της λιμνοθάλασσας" και ως εκ τούτου τον Απρίλιο του 2004 κίνησε διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Ελλάδας.

Ο Δ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του υπογράμμιζε ότι η λιμνοθάλασσα της Βάσοβας αποτελεί τμήμα του οικοτόπου "Δέλτα του Νέστου και λιμνοθάλασσες της Κεραμωτής" που είχε προταθεί από την Ελλάδα ως τόπος κοινοτικού ενδιαφέροντος, δυνάμει της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ και που ωστόσο υπόκειται σε υποβάθμιση και ανεπαρκή προστασία, εξαιτίας δραστηριοτήτων επιβλαβών για το οικοσύστημα και των οποίων οι επιπτώσεις στον οικότοπο δεν έχουν εκτιμηθεί δεόντως, λαμβανομένων υπόψη των στόχων διατήρησής του.

Κατά την Επιτροπή, από την έρευνα της υπόθεσης της λιμνοθάλασσας της Βάσοβας, αποκαλύφθηκε μία ευρύτερη παραβίαση του ευρωπαικού περιβαλλοντικού δικαίου, που έγκειται στην έλλειψη νομικού καθεστώτος προστασίας των ζωνών ειδικής προστασίας (ΖΕΠ) που έχουν οριστεί σύμφωνα με την οδηγία 79/409/ΕΟΚ περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών.

Και ο αρμόδιος για το περιβάλλον Επίτροπος κ. Δήμας καταλήγει: "Τον Δεκέμβριο του 2004 η Επιτροπή κίνησε διαδικασία επί παραβάσει που αφορά την έλλειψη νομικού καθεστώτος προστασίας όλων των ΖΕΠ οι οποίες έχουν οριστεί στην Ελλάδα. Εν συνεχεία τον Δεκέμβριο του 2005, θεωρώντας ότι η Ελλάδα δεν τήρησε της υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της ανωτέρω οδηγίας, η Επιτροπή απηύθυνε στις ελληνικές αρχές αιτιολογημένη γνώμη και αναμένοντας την απάντηση ή την απευθείας συμμόρφωση της Ελλάδας, επιφυλάσσεται του δικαιώματος προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο".

To Γραφείο Τύπου