Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/05/2006

Πρωτοβουλία Παπαδημούλη για να εξετάσει το ευρωκοινοβούλιο την υπόθεση των Πακιστανών

Επιστολές στον Πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου κ. Τζ. Μπορέλ και τον Πρόεδρο της ειδικής ερευνητικής επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου, κ. Κ. Κοέλιο.

Να εξεταστεί η υπόθεση των Πακιστανών από την ερευνητική επιτροπή του Ευρ. Κοινοβουλίου, που εξετάζει παράνομες ενέργειες κρατών - μελών ή ατόμων που ενεργούσαν υπό επίσημη αρμόδιότητα, σε βάρος των θεμελιωδών δικαιωμάτων Ευρωπαίων κατοίκων, ζητά με επιστολές στον Πρόεδρο του Ευρ. Κοινοβουλίου κ. Τζοσέπ Μπορέλ Φοντέλες καθώς και τον Πρόεδρο της ειδικής ερευνητικής επιτροπής κ. Κάρλο Κοέλιο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή που απέστειλε σήμερα ο έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρεται στην ερευνητική επιτροπή του Ευρ. Κοινοβουλίου, που έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες της και έχει την εντολή να διερευνήσει «κατά πόσον στις γνωστοποιημένες ή μη πράξεις παράνομης στέρησης της ελευθερίας ατόμων συμπεριλαμβανομένης και της παράδοσης, μεταφοράς, κράτησης ή βασανιστηρίων, ενεπλάκησαν είτε με πράξεις είτε με παραλείψεις, και κράτη -μέλη, κρατικοί αξιωματούχοι ή άτομα που ενεργούσαν υπό επίσημη αρμοδιότητα». Ζητά από τους Πρόεδρους του Ευρ. Κοινοβουλίου και της Ειδικής ερευνητικής Επιτροπής, στο πλαίσιο αυτό να διερευνηθεί και η υπόθεση των Πακιστανών, ιδιαίτερα μάλιστα μετά και το πόρισμα σχετικής εισαγγελικής έρευνας το οποίο επιβεβαιώνει καταγγελίες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής, που κοινοποιήθηκε στους Έλληνες ευρωβουλευτές-μέλη της ερευνητικής επιτροπής κ.Γιώργο Δημητρακόπουλο (ΝΔ) και κ.Σταύρο Λαμπρινίδη (ΠAΣΟΚ):

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Στις 15.12.2005, το Κοινοβούλιό μας με ψήφισμά του σύστησε προσωρινή επιτροπή έρευνας, η οποία βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, με σκοπό μεταξύ άλλων να διερευνήσει «κατά πόσον στις γνωστοποιημένες ή μη πράξεις παράνομης στέρησης της ελευθερίας ατόμων συμπεριλαμβανομένης και της παράδοσης, μεταφοράς, κράτησης ή βασανιστηρίων, ενεπλάκησαν είτε με πράξεις είτε με παραλείψεις, και κράτη -μέλη, κρατικοί αξιωματούχοι ή άτομα που ενεργούσαν υπό επίσημη αρμοδιότητα».

Στην Ελλάδα η κοινή γνώμη συγκλονίζεται από υπόθεση παράνομης απαγωγής και ανάκρισης εντός της ελληνικής επικράτειας Πακιστανών που διαμένουν στην Ελλάδα. Παρά την αρχική διάψευση των γεγονότων -εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης- από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και παρά τη διαβεβαίωση ακόμη και του πρωθυπουργού ότι, σε κάθε περίπτωση, δεν συμμετείχαν στην απαγωγή και παράνομη ανάκριση ελληνικές κρατικές υπηρεσίες, η προκαταρτική εισαγγελική έρευνα κατέληξε ότι οι ενέργειες αυτές πράγματι έλαβαν χώρα και ότι σ' αυτές συμμετείχαν στελέχη κρατικών υπηρεσιών. Ενώ σύμφωνα με τις δηλώσεις των εισαγγελικών αρχών, η διερεύνηση του ενδεχόμενου ανάμιξης στην υπόθεση ξένων υπηρεσιών δεν μπόρεσε να προχωρήσει λόγω διπλωματικής ασυλίας βρετανού υπηκόου, που φέρεται ως ενεχόμενος στις απαγωγές.

Τα γεγονότα αυτά, θεωρώ κ. Πρόεδρε, ότι είναι σημαντικά αφού παρέχονται ικανά στοιχεία που τεκμηριώνουν τη συμμετοχή υπηρεσιών κράτους-μέλους σε παράνομες πράξεις, όπως παράνομες κρατήσεις, ανακρίσεις κατά συρροή και δικαιολογούν πλήρως την ανάμιξη της επιτροπής έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Είμαι βέβαιος κ. Πρόεδρε ότι θα εξετάσετε το συγκεκριμένο αίτημα υπό το πρίσμα των αποφάσεων του Ευρ. Κοινοβουλίου ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας πρέπει να γίνει με νόμιμα μέσα και σύμφωνα με το άρθρο 6 της Συνθήκης Ε.Ε., που υποχρεώνει τα κράτη - μέλη να σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα, που εγγυάται η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Με εκτίμηση
Δημήτρης Παπαδημούλης, Ευρωβουλευτής GUE/NGL»

To Γραφείο Τύπου