Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/05/2006

Κομισιόν: Προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα γιατί δεν προωθεί την ηλεκτροπαραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Το 2005 βρίσκεται στο 8,8%, στάσιμη επί μία δεκαετία, όταν ο στόχος για το 2010 είναι το 20,1%

Απάντηση της Κομισιόν στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να παράγει το 20,1% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2010 παραμένει το 2005 μόλις στο 8,8%! Βρίσκεται δηλαδή στάσιμη στα επίπεδα του 1997. Αυτό προκύπτει από απάντηση του αρμοδίου Επιτρόπου για θέματα ενέργειας κ. 'Αντρις Πίλμπαγκς στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, «η Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα ούτως ώστε να προωθήσει σε ικανοποιητικό βαθμό τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.»

Η Κομισιόν υπογραμμίζει ότιι: «Βάσει της πλέον πρόσφατης έκθεσης των ελληνικών αρχών, το μερίδιο της ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που επετεύχθη στο τέλος του 2005 ανήλθε στο 8,8%. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο αρχικό σημείο αναφοράς της τάξης του 8,6% της ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα το 1997.» ενώ «η Ελλάδα έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη μεριδίου 20,1% από ανανεώσιμες πηγές στη συνολική κατανάλωση ενέργειας μέχρι το 2010.»

Ο Επίτροπος κ. Πίλμπαγκς είναι σαφής στα συμπεράσματά του: «Η Επιτροπή εκτιμά συνεπώς ότι τα μέτρα που έχουν μέχρι στιγμής ληφθεί από την Ελλάδα δεν έχουν κατορθώσει να οδηγήσουν σε αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας προερχόμενης από ανανεώσιμες πηγές και δεν πληρούν τις απαιτήσεις που καθορίζει η οδηγία».

Αποδίδει τη στασιμότητα στο γεγονός ότι «Στην Ελλάδα εξακολουθούν να υφίστανται αρκετοί φραγμοί διοικητικού χαρακτήρα. Ένα από τα εμπόδια για την ορθή ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας είναι το ασαφές πλαίσιο που διέπει την κατανομή των δαπανών για την ενίσχυση δικτύου. Ένα άλλο πρόβλημα έχει σχέση με τις συνολικές προϋποθέσεις για την πρόσβαση στο δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των τελών σύνδεσης για ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, οι οποίες εμφανίζονται ως μη ικανοποιητικές.»

Ο Επίτροπος αναφέρει επίσης ότι: «Στις 4 Απριλίου 2006, η Επιτροπή ξεκίνησε διαδικασία επί παραβάσει εναντίον οκτώ κρατών μελών - μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα - για τη μη τήρηση της προθεσμίας μεταφοράς της κοινοτικής οδηγίας (Οδηγία 2001/77/ΕΚ) για την προαγωγή της ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Τα κράτη μέλη της ΕΕ των 15 όφειλαν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα μέχρι τις 27 Οκτωβρίου 2003.»

Ο κ. Πίλμπαγκς καταλήγει: «Βάσει του άρθρου 3, παράγραφος 4 της οδηγίας 2001/77/ΕΚ, η Επιτροπή θα δημοσιεύσει έκθεση σχετικά με την πρόοδο που έχουν σημειώσει τα κράτη μέλη ως προς την επίτευξη των εθνικών τους στόχων σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πριν το τέλος του 2006.

To Γραφείο Τύπου