Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/05/2006

ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗ: Παράνομες οι προσλήψεις των 1.000 επιτυχόντων αφού δεν περιλαμβάνονται γυναίκες

Την κατάργηση της λίστας ζητά από την Κομισιόν ο Δημ. Παπαδημούλης

Ούτε μια γυναίκα δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των 1.000 επιτυχόντων της Αγροφυλακής του διαγωνισμού του 1993. Από αυτή τη διαπίστωση ξεκινά η ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος καταγγέλλει στην Κομισιόν «διακριτική μεταχείριση λόγω φύλου» και ζητά την άμεση παρέμβασή της για να σταματήσουν οι παράνομες προσλήψεις.

Πιο συγκεκριμένα σε ερώτηση που κατέθεσε στην Κομισιόν ο Έλληνας ευρωβουλευτής, αφού τονίζει ότι στη λίστα των επιτυχόντων από την οποία θα προσληφθούν οι 1.000 πρώτοι αγροφύλακες δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα, σημειώνει ότι η κοινοτική νομοθεσία απαγορεύει τη διακριτική μεταχείριση λόγω φύλου στην πρόσβαση στην απασχόληση και επομένως τίθενται σοβαρά ερωτηματικά κατά πόσο διασφαλίστηκε η ίση μεταχείριση ανδρών - γυναικών στο διαγωνισμό για τη στελέχωση της Αγροφυλακής (Αστυνομία Οικολογίας & Περιβάλλοντος). Στην ερώτηση γίνεται, επίσης, αναφορά και σε προηγούμενη απάντηση της Κομισιόν για το θέμα της δημοτικής αστυνομίας, που υποχρέωσε σε συμμόρφωση τις ελληνικές αρχές. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής καταλήγοντας καλεί την Κομισιόν να παρέμβει άμεσα προκειμένου να τηρηθεί η εθνική και κοινοτική νομιμότητα.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Στην Ελλάδα συστήνεται σώμα Αγροφυλακής-Αστυνομίας Οικολογίας και Περιβάλλοντος, οι δε προσλήψεις θα γίνουν από λίστα επιτυχόντων που ήδη υπάρχει και στην οποία δεν περιλαμβάνεται ούτε μία γυναίκα.

Σε προηγούμενη ερώτησή μου (E-1065/05EL) σχετικά με την παραβίαση της Οδηγίας 76/207 περί ίσης μεταχείρισης των γυναικών στην απασχόληση κατά τη διαδικασία προσλήψεων στη Δημοτική Αστυνομία στην Ελλάδα η Επιτροπή απάντησε:

"Στην οδηγία 76/207/EΟΚ απαγορεύεται η διακριτική μεταχείριση λόγω φύλου όσον αφορά, μεταξύ άλλων, την πρόσβαση στην απασχόληση. Στην οδηγία δεν επιτρέπεται καμία γενικευμένη μορφή απόκλισης. Αντίθετα, ορισμένες σαφώς προσδιορισμένες επαγγελματικές δραστηριότητες μπορεί να εξαιρούνται". Επιπλέον, οι εξαιρέσεις του είδους αυτού πρέπει να πληρούν τους όρους της αναλογικότητας και να παραμένουν στα όρια του δέοντος και του αναγκαίου. Επίσης πρέπει να επαναξιολογούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα υπό το πρίσμα των κοινωνικών εξελίξεων.

Η Επιτροπή σκοπεύει να έλθει σε επαφή με τις ελληνικές αρχές όσον αφορά το ποσοστό πρόσληψης γυναικών στη Δημοτική Αστυνομία στην Ελλάδα, στο οποίο ποσοστό αναφέρεται το αξιότιμο μέλος του Κοινοβουλίου, επειδή κατά την άποψη της Επιτροπής, κανένας γενικευμένος περιορισμός για την πρόσληψη γυναικών στο αστυνομικό σώμα δεν δικαιολογείται σύμφωνα με την οδηγία 76/207/ΕΟΚ.»

Με δεδομένη την ανωτέρω απάντηση, ερωτάται η Επιτροπή:

Μπορεί να βεβαιώσει ότι στις λίστες επιτυχόντων προηγούμενου διαγωνισμού για τη στελέχωση της Αστυνομίας Οικολογίας και Περιβάλλοντος (Αγροφυλακής) περιλαμβάνονται γυναίκες; Μπορεί να βεβαιώσει ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την εξασφάλιση ίσης μεταχείρισης ανδρών - γυναικών κατά τη διαδικασία του διαγωνισμού και τηνς ανάδειξης των επιτυχόντων;

Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να καταργηθεί η λίστα των επιτυχόντων, αν διαπιστωθεί ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι διατάξεις της Οδηγίας 76/207;»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Πολύδωρας ως αρμόδιος Υπουργός οφείλει να σταματήσει αμέσως τη σχετική διαδικασία. Ο διορισμός των «γαλάζιων παιδιών» της περιόδου 1990 - 1993 δεν είναι δυνατόν να γίνει με κατά συρροήν παραβίαση της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας.»

To Γραφείο Τύπου