Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/05/2006

«Απελθέτω απ' εμού το ποτήριον τούτο», απάντα η Κομισιόν στην πρόταση για απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, ταυτόχρονα με το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου

Απάντηση του Επιτρόπου κ. Όλι Ρεν στον ευρωβουλευτή Δημ. Παπαδημούλη

Στην Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραπέμπει το ζήτημα του ανοίγματος του λιμένα της Αμμοχώστου και του κανονισμού για απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα ο Επίτροπος κ. Όλι Ρεν, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρέθετε δελτίο τύπου του ΟΗΕ που συνέδεε ενδεχόμενο άνοιγμα του λιμένα της Αμμοχώστου με βελτίωση του κλίματος για περαιτέρω συνομιλίες και ζητούσε από την Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε η έγκριση του Κανονισμού για απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα να συνδεθεί με το άνοιγμα του λιμένα της Αμμοχώστου.

Πιο συγκεκριμένα ο Δημήτρης Παπαδημούλης ανέφερε:

«Το δελτίο τύπου (28/2/2006), που εξέδωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ύστερα από τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα κ. Αννάν με τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Παπαδόπουλου μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Ο Γενικός Γραμματέας και ο κ. Παπαδόπουλος συμφωνούν επίσης ότι θα ήταν επωφελές για όλους τους ενδιαφερόμενους και θα βελτίωνε εξαιρετικά την ατμόσφαιρα για περαιτέρω συνομιλίες εάν μπορούσε να επιτευχθεί πρόοδος στην περαιτέρω απεμπλοκή δυνάμεων, την αποστρατιωτικοποίηση του νησιού, την πλήρη από-ναρκοθέτηση της Κύπρου και το ζήτημα της Αμμοχώστου.»

Και ρωτούσε την Επιτροπή: «Θεωρεί η Επιτροπή ότι τυχόν διευθέτηση του καθεστώτος που υπάρχει γύρω από το λιμάνι της Αμμοχώστου θα μπορούσε να συμβάλλει στη βελτίωση του κλίματος προκειμένου για την έγκριση του Κανονισμού για απευθείας εμπόριο. Προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία σ' αυτή την κατεύθυνση;»

Στα παραπάνω ερωτήματα ο κ. Όλι Ρεν απάντησε λακωνικά ότι: «Την 7η Ιουλίου 2004 η Επιτροπή εξέδωσε την πρόταση κανονισμού για τους ειδικούς όρους εμπορικών συναλλαγών με τις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στις οποίες η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στις οποίες η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο». Η πρόταση βρίσκεται ακόμα στο Συμβούλιο προς εξέταση. Επαφίεται στην Προεδρία να αποφασίσει πώς θα μεθοδεύσει στο εξής την έγκριση από το Συμβούλιο».

To Γραφείο Τύπου