Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/06/2006

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί ιδιαίτερα που η Τουρκία εξακολουθεί να προβαίνει στην κατάσχεση ιδιοκτησίας μη μουσουλμανικών θρησκευτικών μειονοτήτων.»

Απάντηση Συμβουλίου στον Δημήτρη Παπαδημούλη

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί ιδιαίτερα που η Τουρκία εξακολουθεί να προβαίνει στην κατάσχεση ιδιοκτησίας μη μουσουλμανικών θρησκευτικών μειονοτήτων», απάντησε η Αυστριακή Προεδρία της Ευρ. Ένωσης σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με τη δήμευση του Ορφανοτροφείου της Πριγκίπου από το Τουρκικό Ίδρυμα Βακουφίων.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του είχε αναφέρει την απόφαση (20/3/06) της Γεν. Διεύθυνσης Βακουφίων (ΓΔΒ) της Τουρκίας με την οποία αφαιρέθηκε από το Οικ. Πατριαρχείο Κων/πόλεως το Ορφανοτροφείο της Πριγκίπου και μεταβιβάστηκε στο Τουρκικό Ίδρυμα Βακουφίων και ζητούσε από το Συμβούλιο της Ευρ. Ένωσης να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να ανακληθεί η απόφαση δήμευσης.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας και Προεδρεύων του Ευρ. Συμβουλίου, κ. Χανς Βίνκλερ, στην απάντησή του τόνισε ότι: «Οι θρησκευτικές μειονότητες και οι θρησκευτικές κοινότητες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά τη νομική προσωπικότητα, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, την εκπαίδευση, τα δικαιώματα παραμονής και την άδεια εργασίας για Τούρκους και μη Τούρκους ιερείς, τουρκικά και μη τουρκικά σχολεία και την αντίστοιχη εσωτερική τους διαχείριση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί ιδιαίτερα που το κράτος εξακολουθεί να προβαίνει στην κατάσχεση ιδιοκτησίας μη μουσουλμανικών θρησκευτικών μειονοτήτων.»

Ο Προεδρεύων του Συμβουλίου ανέφερε ότι: «Το Συμβούλιο έχει τονίσει επανειλημμένως ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στο ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία. Επιτρέψτε μου να επισημάνω για μία ακόμη φορά ότι αυτό το ζήτημα αποτελεί έναν από τους τομείς πρωταρχικής σημασίας, στους οποίους πρέπει επειγόντως να σημειωθεί αισθητή πρόοδος, να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα και να γίνει μεταφορά των σχετικών διατάξεων, πολύ περισσότερο τώρα που οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν πλέον ξεκινήσει.».

αναγνωρίζει ότι:

Επισήμανε ότι: «Στις βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης για την προσχώρηση, που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο τον Ιανουάριο του 2006, εντάσσεται η έκδοση νόμου που διευθετεί όλες τις δυσκολίες των μη μουσουλμανικών θρησκευτικών μειονοτήτων και των θρησκευτικών κοινοτήτων σύμφωνα με τις ισχύουσες ευρωπαϊκές προδιαγραφές.»

Και κατέληξε αναφέροντας ότι: «Σε αυτό το πλαίσιο το Συμβούλιο μπορεί να διαβεβαιώσει τον αξιότιμο βουλευτή ότι οι εξελίξεις στον τομέα της θρησκευτικής ελευθερίας εξακολουθούν να παρακολουθούνται προσεκτικά και να συζητούνται, όπου δει, σε όλα τα επίπεδα, ως μέρος της εν εξελίξει μεταρρυθμιστικής διαδικασίας στην Τουρκία σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Δεκέμβριο του 2004, το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την Τουρκία και την αναθεωρημένη εταιρική σχέση για την προσχώρηση. Το αν η Τουρκία σημειώνει πρόοδο στη μεταρρυθμιστική διαδικασία και τηρεί τις συμβατικές της δεσμεύσεις καθώς και τις απαιτήσεις της εταιρικής σχέσης για την προσχώρηση θα εξετάζεται βεβαίως και κατά την εξέλιξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.»

To Γραφείο Τύπου