Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/06/2006

Η Κομισιόν δεν γνωρίζει που πήγαν τα 5,5 δις ΕΥΡΩ που εισπράχτηκαν από ιδιωτικοποιήσεις την περίοδο 2002-2005!

Η Ν. Δ. συνεχίζει την "δημιουργική λογιστική" που καταγγέλλει!

Απάντηση του Επιτρόπου Αλμούνια στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Δεν είναι αυτονόητο ότι τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις έχουν άμεση επίδραση στην μείωση του ελλείμματος. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Επιτρόπου κ. Αλμούνια σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις παρατηρήσεις του ΔΝΤ για αδιαφανείς διαδικασίες καθώς, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, "οι πόροι από τις ιδιωτικοποιήσεις κατευθύνονται σε έναν ειδικό λογαριασμό της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών στην Τράπεζα της Ελλάδας και ξοδεύονται εκτός της κανονικής διαδικασίας του προϋπολογισμού".

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα έσοδα του δημοσίου από τις ιδιωτικοποιήσεις την τελευταία τετραετία (2002 -2005) ανέρχονται σε 5,5 δις ευρώ. Τα χρήματα αυτά όμως δεν μεταφέρονται απευθείας στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά παρακρατούνται από την ΔΕΚΑ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραμένει ένα πέπλο αδιαφάνειας για το πού και πώς χρησιμοποιούνται. Πιο συγκεκριμένα ο Επίτροπος αναφέρει ότι «σύμφωνα με το ΕΣΟΛ 1995 ( Ευρωπαϊκό Σύστημα Οικονομικών Λογαριασμών), τα έσοδα από ιδιωτικοποίηση δεν έχουν άμεση επίδραση στη μείωση του ελλείμματος. Αυτό συνεπάγεται ότι, εάν οι πόροι αυτοί δαπανηθούν - αντί να χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση χρεών ή τη συσσώρευση χρηματοοικονομικών ακινητοποιήσεων -, το δημόσιο έλλειμμα αυξάνεται.

Τα στοιχεία που υπέβαλε η Ελλάδα στις 13 Απριλίου 2006 για την κεντρική διοίκηση (όπου συμπεριλαμβάνονται, επομένως, οι συναλλαγές της ΔΕΚΑ) έχουν ως εξής:

Επιπλέον επισημαίνει ότι το Συμβούλιο Υπουργών με απόφαση της 17ης Φεβρουαρίου 2005 έχει διατυπώσει προς την Ελλάδα την σύσταση να λάβει τα αναγκαία μέτρα «ώστε η επίδραση των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις στο δημόσιο χρέος να μην εξουδετερώνεται από δημοσιονομικούς χειρισμούς που το αυξάνουν»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:

«Η ΝΔ προχωράει σε ένα κύμα ιδιωτικοποιήσεων με στόχο υποτίθεται την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και την μείωση του δημόσιου χρέους. Τα στοιχεία όμως της Eurostat δείχνουν ότι το δημόσιο χρέος παραμένει στην ουσία αμετάβλητο καθώς και το 2005 έφτασε στο 107,5% του ΑΕΠ. Όπως σημειώνει το ΔΝΤ και επιβεβαιώνει η Κομισιόν υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα σχετικά με την χρήση των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις. Που διοχετεύτηκαν τα 5,5 δις ευρώ κατά την τελευταία τετραετία; Είναι καιρός η κυβέρνηση της ΝΔ να πάψει να συνεχίζει τις μεθόδους αδιαφάνειας και "δημιουργικής λογιστικής" που κατά τα άλλα καταγγέλλει ότι παρέλαβε από το ΠΑΣΟΚ. Οφείλει να αποδώσει λεπτομερή λογαριασμό στο εθνικό κοινοβούλιο και στον ελληνικό λαό».

To Γραφείο Τύπου