Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/06/2006

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλει να πάρει θέση για την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις επιχειρήσεις της Air CIA

Ερώτηση - Παρέμβαση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και η Ελληνική κυβέρνηση, οφείλουν άμεσα να πάρουν θέση για την έκθεση - κόλαφο του Συμβουλίου της Ευρώπης, από την οποία προκύπτει ότι ευρωπαϊκές χώρες συμμετείχαν ενεργά στις παράνομες επιχειρήσεις της Air CIA. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης φέρνει το ζήτημα με ερώτησή του στο Συμβούλιο των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κείμενο της ερώτησης του Δημ. Παπαδημούλη έχει ως εξής:

«Από την Τελική Έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις μυστικές πτήσεις της CIA και τη μεταφορά υπόπτων τρομοκρατίας προκύπτει ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα συμμετείχαν ενεργά στις παράνομες επιχειρήσεις της CIA, από τις οποίες προκύπτουν ευθύνες υπουργών και κυβερνήσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι κριτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τρίτων χωρών και να επιτρέπει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός της επικράτειας της.

Δεδομένων των ανωτέρω ερωτάται το Συμβούλιο:

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προς τις ΗΠΑ σχετικά με τις επιχειρήσεις, που έλαβαν χώρα στον ευρωπαϊκό χώρο κατά παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Ποια κράτη - μέλη και ποια υποψήφια κράτη - μέλη συμμετείχαν στις παράνομες αυτές επιχειρήσεις της CIA;

Προτίθεται να συστήσει στα κράτη - μέλη να ερευνήσουν μέσω των δικαστικών τους αρχών τις πολιτικές ευθύνες όπου αυτές υπάρχουν;

Προτίθεται να συνεκτιμήσει και πώς αυτές τις παράνομες ενέργειες κατά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των υποψηφίων κρατών μελών;»

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

"Η συμμετοχή και της Ελλάδας -σύμφωνα με την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης- στην λίστα των χωρών που πραγματοποιήθηκαν παρακρατικές επιχειρήσεις της " Air CIA" δημιουργεί ένα τεράστιο πολιτικό, ηθικό και νομικό σκάνδαλο για την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Η παράνομη συμμετοχή σε ένα διεθνές παρακράτος που παραβιάζει τους νόμους και τσαλαπατά τα ανθρώπινα και ατομικά δικαιώματα δημιουργεί για τους κυβερνώντες πελώριες πολιτικές και ίσως ποινικές ευθύνες.

Η εμμονή στην γραμμή της συγκάλυψης και του ψεύδους, είναι αδύνατον πια να σταθεί".

To Γραφείο Τύπου