Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/06/2006

Οι χρήστες πιστωτικών καρτών στην Ελλάδα πληρώνουν χρεώσεις πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο

Επιχειρήσεις και καταναλωτές επιβαρύνονται από το καρτέλ και την αδιαφάνεια MasterCard και Visa!

Απάντηση της Επιτρόπου Ν. Κρόες στον ευρωβουλευτή Δημ. Παπαδημούλη

«Η έρευνα πράγματι έδειξε ότι οι χρεώσεις για τους χρήστες πιστωτικών καρτών στην Ελλάδα, καταναλωτές και επιχειρήσεις είναι υψηλότερες του κοινοτικού μέσου όρου της ΕΕ - 25», απάντησε η Επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού κ. Νίλλυ Κρόες στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής με σχετική ερώτησή του έθετε το ζήτημα της αδιαφάνειας των εναρμονισμένων πρακτικών και των μεγάλων διαφοροποιήσεων στις χρεώσεις πιστωτικών καρτών στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Συγκεκριμένα στην ερώτησή του αφού ανέφερε την κατάσταση που επικρατεί στην ευρωπαϊκή αγορά τραπεζικών καρτών (payments cards industry) με τους καταναλωτές να πληρώνουν ακόμη και 100% περισσότερα τραπεζικά έξοδα χρησιμοποιώντας Mastercard και Visa σε κάποια κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ποσά που πληρώνουν οι επιχειρήσεις σε έξοδα να διαφέρουν ακόμη και κατά 500% για τη Visa και 650% για τη Mastercard, ζητούσε από την Επιτροπή να παρουσιάσει συγκεκριμένα την εικόνα της ελληνικής αγοράς.

H Ολλανδή Επίτροπος, επεσήμανε ότι «Από τα πορίσματα της έρευνας για την τήρηση των κανόνων ανταγωνισμού στον τομέα τραπεζικών καρτών στην Ευρ. Ένωση, επιβεβαιώνεται ότι οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές δεν απολαμβάνουν ακόμη μια πλήρως ανταγωνιστική εσωτερική αγορά. Οι μεγάλες διαφοροποιήσεις που υφίστανται εντός της ενιαίας αγοράς αποτελούν απόδειξη για αυτό».

Όσον αφορά στην περίπτωση της Ελλάδας σε σύγκριση με αυτή των άλλων κρατών μελών η κ. Κρόες δήλωσε ότι: «Η έρευνα πράγματι έδειξε ότι οι χρεώσεις για τους χρήστες πιστωτικών καρτών στην Ελλάδα, καταναλωτές και επιχειρήσεις είναι υψηλότερες του κοινοτικού μέσου όρου της ΕΕ - 25. Προς το παρόν η Επιτροπή σκοπίμως έχει αποφύγει να προσδιορίσει συγκεκριμένες χώρες, δίκτυα, ή τράπεζες ως αρνητικά παραδείγματα του κλάδου.»

Σε συμπληρωματική ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη, η Επίτροπος δεσμεύθηκε ότι ύστερα από την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, πριν από το τέλος του 2006, θα παρουσιαστούν συγκεκριμένες προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Καταλήγοντας, η κ. Κρόες έκανε ιδιαίτερη μνεία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις επισημαίνοντας ότι «πληρώνουν πάρα πολλά» για τη χρήση πιστωτικών σε σχέση με τις μεγάλες εταιρείες.

To Γραφείο Τύπου