Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/06/2006

Τρικ «δημιουργικής λογιστικής» ανάλογα με αυτά του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει και η κυβέρνηση της ΝΔ

Ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη στην Κομισιόν

Το θέμα της αξιοποίησης μεθόδων «δημιουργικής λογιστικής» εκ μέρους των ελληνικών αρχών φέρνει εκ νέου στην Κομισιόν με ερώτηση του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης. Αφορμή αποτελεί απάντηση του Επίτροπου κ. Αλμούνια, ο οποίος επιβεβαιώνει για ακόμη φορά ότι στο παρελθόν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιούσαν την μη καταγραφή των εξοπλιστικών δαπανών ως «λογιστικό τρικ» για την εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας. Πιο συγκεκριμένα ο Ισπανός Επίτροπος αναφέρει ότι: «έχει επιβεβαιωθεί από τις ελληνικές αρχές ότι, στο παρελθόν, καταγραφόταν ένα σχετικά μικρό μέρος των εξοπλιστικών δαπανών, ότι από το 1997 και μετά δεν έχει ληφθεί καμία πληροφορία σχετικά με τις παραδόσεις εξοπλιστικού υλικού από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) και το Υπουργείο Οικονομικών και συνεπώς δεν είναι δυνατή η σωστή εφαρμογή της μεθόδου παράδοσης»

Φαίνεται όμως ότι και η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ανάλογα τρικ «δημιουργικής λογιστικής» προκειμένου να εμφανιστεί με δημοσιονομικά περιθώρια για παροχές ενόψει των επόμενων εκλογών. Για αυτόν τον λόγο ο έλληνας ευρωβουλευτής κατέθεσε σχετική γραπτή ερώτηση στην οποία αναφέρει: «Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να εφαρμόσει, μεταξύ άλλων, τις παρακάτω δύο μεθόδους «δημιουργικής λογιστικής» προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας:

Το ελληνικό δημόσιο θα δανειστεί με αφορμή τις ανάγκες για εξοπλιστικές δαπάνες ποσά μεγαλύτερα από τα αναγκαία για την πληρωμή των όπλων, τα οποία δεν θα καταγραφούν στο έλλειμμα παρά μόνο στο χρέος. Για το 2006 το επιπλέον ποσό υπολογίζεται γύρω στο 1 δις ΕΥΡΩ και για το 2007 στο 1,5 δις ΕΥΡΩ.

Από τις πληρωμές των προκαταβολών του πρώτου έτους υλοποίησης της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 για την επένδυση των οποίων δεν χρειάζεται να αντληθούν πρόσθετοι εθνικοί πόροι. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το 2007 να χρηματοδοτηθεί καθαρά από κοινοτικούς πόρους.»

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής επίσης καλεί την Commission να τοποθετηθεί για το εάν οι ανωτέρω μέθοδοι :

«1. Έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί με τις υπηρεσίες της Επιτροπής;

2. Είναι σύμφωνες με την κοινοτική νομοθεσία και πρακτική;

3. Είναι σε θέση να συνεισφέρουν στην σταθερή και διατηρήσιμη εφαρμογή όσων εμπεριέχονται στο πρόγραμμα σταθερότητας;»

To Γραφείο Τύπου