Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/06/2006

Ενώ η Ελληνική Βουλή απορρίπτει την εξεταστική επιτροπή για τους Πακιστανούς, το Ευρωκοινοβούλιο ξεκινά τη διερεύνηση της υπόθεσης

Επιστολή-απάντηση του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου κ. Μπορέλ προς τον Δ. Παπαδημούλη

Την ώρα που η Ελληνική Βουλή απορρίπτει την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των Πακιστανών η προσωρινή επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που ερευνά την υπόθεση της «Air-CIA» θα τη συμπεριλάβει στην έρευνά της, ύστερα από παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Χοσέπ Μπορέλ.

Ο κ. Μπορέλ απαντώντας στον Δημ. Παπαδημούλη ανέφερε ότι διαβίβασε την επιστολή, που του απέστειλε ο έλληνας ευρωβουλευτής σχετικά με την υπόθεση των Πακιστανών, στον Πρόεδρο της προσωρινής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση της Air-CIA, κ. Κάρλος Κοέλιο καθώς και τον εισηγητή κ. Κλαούντιο Φάβα. Ο Πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, στην απάντησή του, ενημέρωσε τον έλληνα ευρωβουλευτή ότι «προς το παρόν η επιτροπή εξετάζει την προσωρινή ενδιάμεση έκθεση του εισηγητή, κ. Φάβα. Σ' αυτήν, ο κ. Φάβα προτείνει η προσωρινή επιτροπή να συνεχίσει τις εργασίες της και να επεκτείνει το πεδίο των ερευνών της σε χώρες και περιστατικά που δεν αναφέρονται συγκεκριμένα στην προσωρινή έκθεση.» Και ο Πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου καταλήγει, υπογραμμίζοντας: «Συνεπώς, μεταβιβάζω την επιστολή στον πρόεδρο και τον εισηγητή της προσωρινής επιτροπής και είμαι βέβαιος ότι θα το λάβουν υπόψη τους ως κατάλληλο για την έρευνά τους».

Επίσης, η ομάδα του ευρωκοινοβουλίου «Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά» (GUE-NGL) με ομόφωνη απόφασή της, ύστερα από πρόταση του Δημήτρη Παπαδημούλη, θα ζητήσει μέσω της προσωρινής επιτροπής έρευνας του ευρωκοινοβουλίου στοιχεία από τις ελληνικές αρχές για την υπόθεση παράνομης απαγωγής και κράτησης Πακιστανών στην Ελλάδα. Τους αμέσως επόμενους μήνες αναμένεται, τόσο οι εκπρόσωποι των ελληνικών αρχών όσο και οι καταγγέλοντες Πακιστανοί, να κληθούν ενώπιον της προσωρινής επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου για να καταθέσουν όλα τα σχετικά στοιχεία. Ας σημειωθεί ότι η επιτροπή θα συνεχίσει την έρευνα για ακόμη έξι μήνες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης του Προέδρου του ευρωκοινοβουλίου:

«Αγαπητέ κ. Παπαδημούλη,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας, της 18ης Μαΐου 2006, στην οποία μου επιστήσατε την προσοχή για τις ισχυριζόμενες απαγωγές και παράνομες κρατήσεις στην Ελλάδα.

Όπως γνωρίζετε, με την απόφασή του της 18ης Ιανουαρίου 2006, το Κοινοβούλιο αποφάσισε να συστήσει Προσωρινή Επιτροπή για παράνομες ενέργειες. Αυτή η προσωρινή επιτροπή, στην οποία προεδρεύει ο κ. Κάρλος Κοέλιο, προς το παρόν εξετάζει την προσωρινή ενδιάμεση έκθεση του εισηγητή της, κ. Κλαούντιο Φάβα. Στην προσωρινή ενδιάμεση έκθεση, ο κ. Φάβα προτείνει η προσωρινή επιτροπή να συνεχίσει τις εργασίες της και να διευρύνει το πεδίο των ερευνών της σε χώρες και περιστατικά που δεν αναφέρονται συγκεκριμένα στην προσωρινή έκθεση.

Συνεπώς, μεταβιβάζω την επιστολή στον πρόεδρο και τον εισηγητή της προσωρινής επιτροπής και είμαι βέβαιος ότι θα το λάβουν υπόψη τους ως κατάλληλο για την έρευνά τους.»

To Γραφείο Τύπου