Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/07/2006

Η Κομισιόν ερευνά τους νόμους που εξαιρούν το Δημόσιο και τα νομικά του πρόσωπα από την υποχρέωση εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων, ευνοϊκών για τους συμβασιούχους

Απάντηση του Αντιπροέδρου της Κομισιόν Φ. Φρατίνι στον Δημ. Παπαδημούλη

Το Νόμο 3301/04 με τον οποίο εξαιρείται το Ελληνικό Δημόσιο, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) από την υποχρέωση εκτέλεσης ορισμένου τύπου δικαστικών αποφάσεων όπως τα ασφαλιστικά μέτρα, οι προσωρινές διαταγές και οι διαταγές πληρωμής όπως και το Νόμο 3388/05 με τον οποίο η εξαίρεση επεκτάθηκε στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα ερευνά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με σχετική απάντηση του Αντιπροέδρου της Κομισιόν κ. Φ.Φρατίνι στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη κατά την ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δ. Παπαδημούλης με ερώτησή του καλούσε την Επιτροπή να επισπεύσει την εξέταση των Νόμων 3301/04 και 3388/05, που παρέχουν τη δυνατότητα στο Δημόσιο να μην εφαρμόζει δικαστικές αποφάσεις όπως ασφαλιστικά μέτρα ή προσωρινές διαταγές υπέρ των συμβασιούχων.

Στην απάντησή του ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Φράνκο Φρατίνι τόνισε ότι: "Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σύνθετο επειδή έχει πολλές εμπλοκές σε διάφορα επίπεδα του κοινοτικού δικαίου. Να γιατί όπως αναφέρθηκε οι υπηρεσίες της επιτροπής δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει την εξέταση των συμπληρωματικών εγγράφων. Μπορώ να βεβαιώσω τον αξιότιμο ερωτώντα ότι η πρόθεσή μας είναι να επιταχύνουμε όσο μπορούμε την εξέταση των συμπληρωματικών παρατηρήσεων και να δώσουμε τελικά μια απάντηση αν και το ζήτημα είναι εξαιρετικά σύνθετο νομικά."

Σημειώνεται ότι το θέμα σχετίζεται με το φλέγον θέμα των συμβασιούχων καθώς μετά την ψήφισή των δύο παραπάνω νόμων το Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ και τα ΝΠΙΔ που ανήκουν στο Δημόσιο, δεν είναι πλέον υποχρεωμένα να συμμορφώνονται με αποφάσεις προσωρινών διαταγών και ασφαλιστικών μέτρων που ορίζουν την επαναπρόσληψη απολυθέντων συμβασιούχων. Με τον τρόπο αυτό χιλιάδες συμβασιούχοι που έχουν προσφύγει δικαστικά αντιμετωπίζουν το φαινόμενο οι υπηρεσίες, είτε να μην αποδέχονται την εργασία τους, είτε ακόμη και όταν την αποδέχονται να μην προβαίνουν σε καταβολή των μισθών τους.

Επίσης για το ίδιο θέμα έχει ασκηθεί προσφυγή ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθώς παραβιάζεται το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΣΔΑ) καθώς και το άρθρο 95§5 του Ελληνικού Συντάγματος ενώ υπάρχουν διαμαρτυρίες και γνωμοδοτήσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, του Συνηγόρου του Πολίτη, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο όπως και πολλών έγκριτων νομικών.

Με αφορμή την ανωτέρω απάντηση της Κομσιόν και την τελευταία σχετική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρ. Κοινοτήτων (ΔΕΚ) ο Δημ. Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Με την απόφασή του, το ΔΕΚ καταδίκασε ως αντίθετο προς την Οδηγία 99/70 το ΠΔ81/2003 του ΠΑΣΟΚ αλλά έκρινε και αρνητικά τις τεράστιες ανεπάρκειες των ΠΔ 164 και 180/2004 της Νέας Δημοκρατίας. Το πλήθος των αποφάσεων, που έχουν ήδη εκδοθεί από τα ελληνικά δικαστήρια υπέρ των συμβασιούχων και θα πολλαπλασιασθούν ύστερα από τις αποφάσεις του ΔΕΚ και της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, δεν μπορούν να σταματήσουν με αντισυνταγματικές νομικές ρυθμίσεις. Η κυβέρνηση χρειάζεται άμεσα να λάβει υπόψη της, τις αποφάσεις του ΔΕΚ καιτου Αρείου Πάγου και να τροποποιήσει τα Προεδρικά Διατάγματα. Χρειάζεται επίσης να δώσει τη δυνατότητασε όσους συμβασιουχους απορρίφθηκαν από τα υπηρεσιακά συμβούλια και το ΑΣΕΠ να κριθούν εκ νέου υπό το πρίσμα των ανωτέρω αποφάσεων."

To Γραφείο Τύπου