Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/07/2006

Ελληνο-ελληνική κόντρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τους συμβασιούχους με αφορμή την ερώτηση του Δ.Παπαδημούλη

Την οργισμένη αντίδραση της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κας Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου προκάλεσε η ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη και η απάντηση του Αντιπροέδρου της Κομισιόν κ. Φράνκο Φρατίνι σχετικά με τους ελληνικούς νόμους που απαγορεύουν την εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων στην Ελλάδα.

Μετά την απάντηση του Επιτρόπου κ. Φρατίνι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης πήρε το λόγο, σύμφωνα με τον κανονισμό, για συμπληρωματική ερώτηση:

"Τα ίδια περίπου μου είχατε απαντήσει και πριν περίπου ένα χρόνο, ότι δηλαδή εξετάζετε το θέμα. Σας ερωτώ λοιπόν: όταν έχουμε νόμους με τους οποίους απαγορεύεται να εφαρμόζονται αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων που δικαιώνουν εργαζομένους σε θέματα ασφαλιστικών μέτρων ή διαταγών πληρωμής, πώς έχει το δικαίωμα η Επιτροπή να κωλυσιεργεί και να καθυστερεί, δικαιώνοντας την αυθαιρεσία της Ελληνικής Κυβέρνησης εις βάρος και της ελληνικής δικαιοσύνης;

Πριν από λίγο, απαντώντας στο συνάδελφο Τούσσα, λέγατε ότι είναι υπόθεση των δικαστηρίων. Όταν ο νόμος απαγορεύει την εφαρμογή των αποφάσεων των δικαστηρίων, η Επιτροπή πάλι θα μείνει αδρανής;"

Ο κ. Φ. Φρατίνι απάντησε:

"Αξιότιμε βουλευτή επιθυμώ να εκφράσω τη λύπη μου και καταλαβαίνω την δυσαρέσκειά σας. Αρχίσαμε να εξετάζουμε τα συμπληρωματικά έγγραφα μόλις μας έγιναν γνωστά δηλαδή στο τέλος του προηγούμενο έτους, το Δεκέμβριο του 2005. Όπως κι εσείς, αντιλαμβάνομαι απόλυτα ότι πέρασε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά υπάρχουν - όπως μου έχει αναφερθεί- νομικά προβλήματα που δεν αφορούν μόνο τον κανόνα, που ο εγκαλών θεωρεί ότι παραβιάστηκε. Υπάρχουν άλλες διατάξεις που εμπλέκονται και μπορώ να σας πω μόνο ότι θα μεταφέρω στην αρμόδια γενική διεύθυνση και στον συνάδελφο Σπίντλα το αίτημα να επιταχύνουμε την εξέλιξη της τεχνικής εξέτασης. Όπως κι εσείς, έχω συνείδηση της κατάστασης."

Η απάντηση του Επιτρόπου εξόργισε προφανώς την κα Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου:

"Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα να παρακαλέσω τον Επίτροπο, αν είναι δυνατόν να κάνει ένα φροντιστήριο στους συναδέλφους σχετικά με το τί εμπίπτει στην εθνική αρμοδιότητα και τί είναι αρμοδιότητα της Επιτροπής για να μην ζητούν οι συνάδελφοι κάθε τόσο να κάνει η Επιτροπή τον χωροφύλακα σε εθνικά θέματα."

Ο Επίτροπος κ. Φ. Φρατίνι δε συμμερίστηκε την άποψη της κας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου και τόνισε χαρακτηριστικά:

"Η απάντηση είναι απλή, δεν μου επιτρέπεται απολύτως ούτε να ζητήσω ούτε να δώσω μαθήματα σε κανένα πόσο μάλλον στο κοινοβούλιο. Ακούω με σεβασμό αυτά που μου λέτε."

Η παρέμβαση της κας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου προκάλεσε τη δικαιολογημένη αντίδραση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ κ.Γ.Τούσσα:

"Είναι πραγματικά σοβαρό ζήτημα, συνάδελφος από την Ελλάδα να εκφράζεται κατά τέτοιο τρόπο ενάντια σε συναδέλφους σε διαδικασίες ολομέλειας .. Είναι πολύ πραγματικά τα αισθητήρια ... αρκετών βουλευτών που βρίσκονται στην αντίπερα όχθη, ... για προβλήματα που έχουν να κάνουν με τους εργοδότες. Όταν πρόκειται όμως για προβλήματα των εργαζόμενων, βλέπουμε μια σκόπιμη κωλυσιεργία ..."

To Γραφείο Τύπου