Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/07/2006

Υπερψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, η έκθεση Λαμπρινίδη και η γνωμοδότηση Παπαδημούλη για την ενσωμάτωση των μεταναστών

Δ. Παπαδημούλης: "Υπερψηφίστηκε ένα προοδευτικό πολιτικό κείμενο για κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα των μεταναστών."

Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, υιοθέτησε σήμερα με ευρεία πλειοψηφία την έκθεση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σ. Λαμπρινίδη καθώς και τη γνωμοδότηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη για την ενσωμάτωση των μεταναστών.

Ο Δ. Παπαδημούλης στην γνωμοδότησή του που παρουσίασε εκ μέρους της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου, καλεί τα κράτη μέλη:

- να αποτρέψουν την κοινωνική υποβάθμιση και να προωθήσουν την υιοθέτηση ξεκάθαρων νομικών κανόνων που διέπουν το καθεστώς όλων των διακινούμενων εργαζομένων,

- να πάρουν μέτρα που να προωθούν την κοινωνική ενσωμάτωση και να εγγυνώνται την εκπαίδευση και την πληροφόρηση των μεταναστών για τα κοινωνικά και εργατικά τους δικαιώματα,

- να καθιερώσουν ατομικές άδειες παραμονής και εργασίας, οι οποίες να δίνονται απευθείας στους μετανάστες, ώστε να παρέχεται περισσότερη ανεξαρτησία τόσο στους μετανάστες απέναντι στους εργοδότες τους, όσο και στις συζύγους μεταναστών,

- να ενισχύσουν την πληροφόρηση και συμμετοχή των κοινωνιών υποδοχής στην διαδικασία ενσωμάτωσης, διατηρώντας έναν συνεχή διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους,

- καλεί τα κράτη μέλη να υπογράψουν και επικυρώσουν τη Σύμβαση του 1990 των Ηνωμένων Εθνών, για την προστασία των διακινούμενων εργαζομένων και μελών της οικογένειάς τους, η οποία αναγνωρίζει δικαιώματα σε όλους τους μετανάστες ανεξαρτήτως του νομικού τους καθεστώτος.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Τον τελευταίο χρόνο, όλοι μας γίναμε μάρτυρες της αποτυχίας πολλών ευρωπαϊκών κοινωνιών, να ενσωματώσουν τους μετανάστες Βιώσαμε τον κατακερματισμό του κοινωνικού ιστού με τις εκρηκτικές επιπτώσεις. Επιβάλλεται λοιπόν να ληφθούν μέτρα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο που να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ μεταναστών και κοινωνιών υποδοχής.

Είναι θετικό όυι το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από τα κράτη μέλη να θεσπίσουν ένα ασφαλές νομικό καθεστώς και μια κατοχυρωμένη δέσμη δικαιωμάτων προκειμένου να συνδράμουν την ένταξη των εισερχομένων, στην αγορά εργασίας και την κοινωνία. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί για να μετατραπούν οι διακηρύξεις σε πρακτικά μέτρα."

To Γραφείο Τύπου