Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/07/2006

Στην Ελλάδα η φορολογική επιβάρυνση του κεφαλαίου είναι 8,8% χαμηλότερη από τον κοινοτικό μέσο όρο ενώ της εργασίας είναι 2% υψηλότερη!

ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Αποκαλυπτική απάντηση της Κομισιόν στον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη

Ενώ ο συντελεστής φορολόγησης κεφαλαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 25 είναι 25,8% στην Ελλάδα δεν υπερβαίνει το 17%. Αντίθετα ο συντελεστής φορολόγησης της εργασίας στην Ελλάδα είναι 37,9%, υπερδιπλάσιος του συντελεστή φορολόγησης του κεφαλαίου και δύο μονάδες υψηλότερος του ευρωπαϊκού μέσου όρου (3,5%). Αυτό προκύπτει από απάντηση του Επιτρόπου κ. Κόβακς, αρμόδιου για θέματα φορολόγησης, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με τη φορολογική πολιτική των κρατών - μελών της Ευρ. Ένωσης.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος στην απάντησή του επισήμανε ότι:

"- το 2004, ο πραγματικός συντελεστής φορολόγησης του κεφαλαίου, δηλαδή ο δείκτης που είναι ο πλέον ενδεδειγμένος για τη μέτρηση του μέσου πραγματικού φορολογικού βάρους, ήταν 17,0% στην Ελλάδα. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο του αριθμητικού μέσου όρου της Ένωσης (25,8 % το 2003,·μέσος όρος των 25 δεν διατίθεται για το 2004)·

- ο πραγματικός συντελεστής φορολόγησης της εργασίας ήταν 37,9 % το 2004, κατά τι υψηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (35,9 %)."

Ο κ. Κόβακς στην απάντησή του ανέφερε, επίσης, ότι: "Όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους υπάρχει απόκλιση, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, η διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας παρουσιάζει συνολικά μεγαλύτερη αναλογία εισοδημάτων κεφαλαίου επί του συνόλου σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ τα φορολογικά έσοδα από τη φορολογία κεφαλαίου πλησιάζουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο·ο πραγματικός συντελεστής φορολόγησης είναι λοιπόν σχετικά χαμηλός. Η διαφορά ως προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο δεν οφείλεται στην φορολογία των επιχειρήσεων - ο πραγματικός συντελεστής φορολόγησης των εταιρειών προσεγγίζει το μέσο όρο -αλλά στη φορολογία των εισοδημάτων κεφαλαίου των νοικοκυριών και των ελευθέρων επαγγελματιών."

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημ. Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Στο απλό ερώτημα "ποιος πληρώνει τους φόρους στην Ελλάδα" απαντά η Κομισιόν με στοιχεία: Η Ελλάδα υπερφορολογεί τους μισθωτούς, που έχουν από τα χαμηλότερα εισοδήματα στην Ευρώπη, ενώ φροντίζει να φορολογεί ελάχιστα τα εισοδήματα κεφαλαίου. Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση της Ν.Δ. με τους φορολογικούς της νόμους αντί για σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση διευρύνει την ψαλίδα των ανισοτήτων προς όφελος των ισχυρών. Έδωσε και συνεχίζει να δίνει πρόσθετες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο ενώ επιβαρύνει την φορολόγηση των μισθωτών, ιδιαίτερα τα μεσαία εισοδήματα.

Πρόσφατη μελέτη του 2005 του ΚΕΠΕ, που είναι φορέας εποπτευόμενος από το Υπουργείο Οικονομικών, διαπιστώνει, όσον αφορά τη φορολόγηση της εργασίας και τους έμμεσους φόρους, ότι: "η μεγάλη φορολογική επιβάρυνση έχει υπερβεί τα όρια τα οποία αντέχει το αναπτυξιακό επίπεδο της χώρας." Η κυβέρνηση όμως της Ν.Δ. όμως απτόητη συνεχίζει το αντίστροφο.

To Γραφείο Τύπου