Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/07/2006

Κομισιόν: Φαίνεται ότι η εξαίρεση της ΔΕΗ από τους διαγωνισμούς για νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής είναι "συμβατή" με το κοινοτικό δίκαιο

Απάντηση στον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη

Με ασθενή επιχειρήματα και με ασυνήθιστα αβέβαιο ύφος απαντά η Κομισιόν στο ερώτημα του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη γιατί εξαιρείται η ΔΕΗ ΑΕ από διαγωνισμούς κατασκευής και λειτουργίας νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Πιο συγκεκριμένα ο έλληνας ευρωβουλευτής ρωτούσε κατά πόσο είναι συμβατές με την κοινοτική νομοθεσία οι ρυθμίσεις του νόμου Ν.3175/2003 και ιδιαίτερα το άρθρο 23 παρ.12 που απαγορεύει τη συμμετοχή της ΔΕΗ ΑΕ στις διαδικασίες διαγωνισμών για την κατασκευή και λειτουργία νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής μέχρι την 1/7/2007.

Η απάντηση του Επιτρόπου κ. Αντρίς Πίλμπαγκς, αρμόδιου για θέματα ενέργειας, παρουσιάζει ασθενή επιχειρήματα και διατυπώνεται σε ασυνήθιστο για την Κομισιόν ύφος, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτηματικά.

Πιο συγκεκριμένα ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρει: "Φαίνεται ότι η απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να εξαιρέσει τη ΔΕΗ από τη συμμετοχή στη διαδικασία δημοπράτησης, την οποία διεξάγει έως την 1η Ιουλίου 2007 ο Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), συντελεί στη λειτουργία της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με τις αρχές του ανταγωνισμού. Αυτό φαίνεται ότι συνάδει με το γενικό σκοπό της οδηγίας για την ηλεκτρική ενέργεια." Και συνεχίζει στην απάντησή του, χαρακτηρίζοντας τη ΔΕΗ ΑΕ ως μια ειδικότερη εθνική εταιρεία αναφέροντας: "Επιπλέον, επειδή ο περιορισμός εφαρμόζεται μόνο σε μία ειδικότερη εθνική εταιρεία, δεν διαπιστώνεται περιορισμός της ελευθερίας εγκατάστασης και της ελευθερίας παροχής υπηρεσιών."

Στην απάντηση επισημαίνεται ότι μεν: "Το άρθρο 6 της οδηγίας 2003/54/EΚ προβλέπει διαδικασία αδειοδότησης για να δίνεται άδεια σε νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, υπό τον όρο ότι θα δημοσιευθεί πίνακας κριτηρίων που πρέπει να τηρούνται από όποια επιχείρηση επιθυμεί να εγκαταστήσει νέα δυναμικότητα ηλεκτροπαραγωγής. Τα κριτήρια αυτά οφείλουν να είναι αντικειμενικά, διαφανή και αμερόληπτα. Οποιαδήποτε επιχείρηση τηρεί τα εν λόγω κριτήρια έχει το δικαίωμα ανέγερσης και λειτουργίας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.",

όμως "η οδηγία διατηρεί στο άρθρο 7 τη δυνατότητα να δημοπρατούν τα κράτη μέλη νέα δυναμικότητα σε περιορισμένο αριθμό περιστάσεων. Οι διαδικασίες αυτές δημοπράτησης μπορούν να κινούνται προς όφελος της ασφάλειας του εφοδιασμού ή για να δοθεί ώθηση στην προστασία του περιβάλλοντος ή σε νεοεμφανιζόμενες τεχνολογίες."

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημ. Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Η Κομισιόν πασχίζει αλλά δεν πείθει ότι η εξαίρεση της ΔΕΗ ΑΕ από διαγωνισμούς συνάδει με την κοινοτική νομοθεσία. Η κυβέρνηση προσποιείται καθώς παρουσιάζει "όταν τη βολεύει" τις ΔΕΚΟ ως ανεξάρτητες εταιρείες ενώ παρεμβαίνει απροκάλυπτα σε όφελος τρίτων επιχειρήσεων. Ο διοικητής της ΔΕΗ ΑΕ ισχυρίζεται ότι προστατεύει τα συμφέροντα της εταιρείας ενώ δεν έχει προσφύγει εναντίον ενός νόμου που απαγορεύει στη ΔΕΗ τη συμμετοχή της σε διαγωνισμούς νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. "

To Γραφείο Τύπου