Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/07/2006

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗΣ - είναι συμβατές με την Οδηγία 76/207/ΕΟΚ;

Απάντηση της Κομισιόν στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Απάντηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης στην Ασημίνα Ξηροτύρη

Αντίγραφο του Νόμου για την Αγροφυλακή θα ζητήσει η Επιτροπή της Ευρ. Ένωσης μόλις αυτός τεθεί σε ισχύ και θα εξετάσει αν είναι σύμφωνος με το κοινοτικό δίκαιο.

Αυτό απάντησε ο Επίτροπος κ. Σπίντλα, αρμόδιος για τις κοινωνικές υποθέσεις, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη, που κατήγγειλε ότι σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις προσχεδίου νόμου για την επανασύσταση της αγροφυλακής, η πρόσληψη θα γίνει με βάση πίνακα επιτυχόντων διαγωνισμού του 1993 (ΦΕΚ Τεύχος Παράρτημα αριθ. 25, 8/9/1993), που όμως προφανώς αντίκειται στην Οδηγία 207/ΕΟΚ του 1976 περί "ίσης μεταχείρισης και απουσίας διακρίσεως που βασίζεται στο φύλο" αφού στην ανωτέρω λίστα επιτυχόντων (1.000 άτομα) δεν περιλαμβάνεται ούτε μια γυναίκα.

Στη συνέχεια της απάντησής του ο κ. Σπίντλα καταγράφει τα γεγονότα για την αμφιλεγόμενης νομιμότητας λίστα επιτυχόντων. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει: "Οσον αφορά την πρόσληψη στην ελληνική Αγροφυλακή, η Επιτροπή αντιλαμβάνεται ότι οι κατάλογοι των υποψηφίων στους οποίους αναφέρεται ο κ.βουλευτής αφορούν εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν το 1993, κατόπιν ανακοίνωσης που εκδόθηκε από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης το 1992 για την πλήρωση θέσεων για αγροφύλακες, αγρονόμους και αγρονομικούς διευθυντές. Φαίνεται ότι, σύμφωνα με εκείνη την ανακοίνωση, οι θέσεις των αγροφυλάκων και των αγρονόμων προορίζονταν και για γυναίκες και για άνδρες, ενώ οι θέσεις των αγρονομικών διευθυντών προορίζονταν αποκλειστικά για άνδρες. Επίσης φαίνεται ότι ο κατάλογος επιτυχόντων δημοσιεύθηκε το 1993, αλλά στην πραγματικότητα οι υποψήφιοι δεν προσλήφθηκαν. Η Επιτροπή καταλαβαίνει ότι το σχέδιο νόμου (άρθρο 55) σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και της αγροτικής ασφάλειας το οποίο προβλέπει την πρόσληψη των υποψηφίων με βάση τον κατάλογο επιτυχόντων δημοσιεύθηκε το 1993. Η Επιτροπή κατανοεί επίσης ότι σύμφωνα με το σχέδιο νόμου (άρθρο 19) η πρόσληψη των αγρονομικών διευθυντών, από τώρα και στο εξής, θα βασιστεί στα ενιαία αντικειμενικά κριτήρια και για τους άνδρες και για τις γυναίκες.

Καταλήγοντας στην απάντησή του ο Επίτροπος αποφεύγει να δεσμευτεί για το τι πρόκειται να πράξει μέχρι να διαβιβαστεί ο νόμος στις υπηρεσίες της Κομισιόν, "Η Επιτροπή θα ζητήσει από τις ελληνικές αρχές να διαβιβάσουν αντίγραφο του νόμου μόλις τεθεί σε ισχύ και θα εξετάσει εάν είναι είναι σύμφωνος με το κοινοτικό δίκαιο."

Εξάλλου σε γραπτή ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ασημίνας Ξηροτύρη προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, τι μέτρα πρόκειται να λάβει "ώστε να καταργηθεί η λίστα επιτυχόντων του 1993 αν διαπιστωθεί ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι διατάξεις της Οδηγίας 76/207/ΕΟΚ, ο κ. Βύρων Πολύδωρας ανέπτυξε την εξής νομική επιχειρηματολογία.

"Πέραν τούτων πρέπει να διευκρινισθεί ότι η αναφερόμενη στη δευτέρα των ερωτήσεων οδηγία 76/207/ΕΟΚ η οποία ισχύει από το 1976 και θεσπίζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης και την απουσία κάθε διακρίσεως που βασίζεται στο φύλλο είτε άμεσα είτε έμμεσα παρέχει στα κράτη-μέλη την ευχέρεια να αποκλείουν από το πεδίο εφαρμογής της τις επαγγελματικές δραστηριότητες και ενδεχομένως της εκπαίδευσης που απαιτείται για την πρόσβαση σ' αυτές, εφόσον, λόγω της φύσεως ή των συνθηκών ασκήσεως τους, το φύλο συνιστά παράγοντα αποφασιστικής σημασίας ...

Υπό το πρίσμα της Οδηγίας αυτής και των διατάξεων του Συντάγματος εκδόθηκε νομίμως το ως άνω π.δ 100/1992 που προέβλεπε μεταξύ άλλων την πλήρωση θέσεων στο βαθμό του Αγροφύλακα μόνο από άνδρες το οποίο προ της εκδόσεως του έτυχε βεβαίως της προβλεπόμενης από το άρθρο 95 παρ.1δ του Συντάγματος επεξεργασίας χωρίς περαιτέρω να εγερθεί ζήτημα νομιμότητας του περιεχομένου των ρυθμίσεων του. Η πρόσληψη μόνο ανδρών στο βαθμό του Αγροφύλακα δικαιολογείται λόγω των ουσιωδών διαφορών που έχουν τα καθήκοντά τους σε σχέση με τους Αρχιφύλακες και Αγρονόμους, όπως είναι η φύση και οι ιδιαιτερότητες της αποστολής τους, η οποία απαιτεί ιδιαίτερα φυσικά και σωματικά προσόντα.

Συναφώς διευκρινίζει ότι έχουν εκδοθεί σωρεία αποφάσεων του Σ.τ.Ε που έκριναν συνταγματικές τις παρεκκλίσεις από την αρχή της ισότητας των δύο φύλων ως προς την πρόσβαση στο επάγγελμα του αστυνομικού και στην εκπαίδευση που είναι αναγκαία για την άσκησή του (ποσοστώσεις γυναικών για την εισαγωγή τους στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και για την πρόσβαση στο επάγγελμα του συνοριακού φύλακα) Οι παρεκκλίσεις αυτές κρίθηκαν αναγκαίες και πρόσφορες για την εύρυθμη και αποτελεσματική εκτέλεση της αποστολής της Ελληνικής Αστυνομίας και συνεπώς δεν παραβιάζονται οι διατάξεις των άρθρων 4 παρ.1&2 και 116 παρ.2 του Συντάγματος και των άρθρων 2 και 3 της Οδηγίας 76/207/ΕΟΚ (ΣτΕ1455, 1459/2003, 2036/2004, 1137/2005, 414/2006)"

Αναφερόμενοι στο ζήτημα, ο Δημ. Παπαδημούλης και η Ασημίνα Ξηροτύρη έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

"Υπάρχει προφανής και έντονη αντίφαση ανάμεσα στις απαντήσεις της Κομισιόν και του κ. Πολύδωρα για το ίδιο θέμα. Η Κομισιόν δήλωσε ότι θα εξετάσει αν ο σχετικός Νόμος είναι σύμφωνος με το κοινοτικό δίκαιο. Θεωρεί ότι από τώρα και στο εξής θα καταργηθούν οι διακρίσεις λόγω φύλου (άρθρο19) και επίσης υποστηρίζει ότι στην ανακοίνωση του 1992 "οι θέσεις αγροφυλάκων και αγρονόμων προορίζονταν και για γυναίκες και για άνδρες". Αντίθετα ο αρμόδιος Υπουργός κ. Πολύδωρας διαψεύδει την Κομισιόν. Επιβεβαιώνει ότι το π.δ.100/1992 "προέβλεπε την πλήρωση θέσεων στο βαθμό του Αγροφύλακα μόνο από άνδρες" και ότι όλα είναι καλώς καμωμένα."

To Γραφείο Τύπου