Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/07/2006

Ν' απελευθερωθεί η Μαρία Νικηφόρου και να μην εμποδίζεται η δράση ΜΚΟ στο Ισραήλ

Ερώτηση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη στην Κομισιόν

Να απελευθερωθεί η ελληνίδα ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μαρία Νικηφόρου, που κρατείται από τις ισραηλινές αρχές στο Τελ Αβίβ και να μην εμποδίζεται η δραστηριότητα ανθρωπιστικών μη κυβερνητικών οργανώσεων στην περιοχή, ζητά με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

"Η ελληνίδα Μαρία Νικηφόρου 33 ετών, δασκάλα, μέλος της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης "International Solidarity Movement" συνελήφθη από τις ισραηλινές αρχές στο αεροδρόμιο του Τελ -Αβίβ στις 14.7.2006. Οι ισραηλινές αρχές αρνήθηκαν στη Μαρία Νικηφόρου την είσοδο στη χώρα και την έθεσαν υπό κράτηση με σκοπό τη βίαιη απέλασή της. Οι αρχές ισχυρίστηκαν ότι αποτελεί κίνδυνο ασφάλειας για τη χώρα τους (security risk) και είναι μέλος "παράνομης οργάνωσης". Η νεαρή γυναίκα είχε επισκεφτεί και άλλες φορές στο παρελθόν το Ισραήλ με σκοπό να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε Παλαιστινίους στο πλαίσιο της οργάνωσης "International Solidarity Movement", που προτάσσει τη μη βίαιη αντίσταση ενάντια στην ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Τι προτίθεται να πράξει ώστε να αφεθεί ελεύθερη η Μαρία Νικηφόρου για να μπορέσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της;

Ποιες πρωτοβουλίες πρόκειται να αναλάβει ώστε να ενισχύσει τη δράση ανθρωπιστικών μη κυβερνητικών οργανώσεων στην περιοχή;

Μπορεί να βεβαιώσει ότι δεν εμποδίζεται η δράση ανθρωπιστικών μη κυβερνητικών οργανώσεων από τις ισραηλινές αρχές;"

To Γραφείο Τύπου