Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/07/2006

Δραματικές καθυστερήσεις στα έργα περιβάλλοντος του Ταμείου Συνοχής

Στο 31% η συνολική απορρόφηση. Το ένα τρίτο των έργων δεν έχουν καν ξεκινήσει !

Μόνο 20% η απορρόφηση στους Ταγαράδες!

Έξι χρόνια μετά την έναρξη υλοποίησης των προγραμμάτων του Β' Ταμείου Συνοχής σχεδόν το ένα τρίτο από τα έργα που αφορούν στο περιβάλλον δεν έχει καν ξεκινήσει. Αλλά ακόμα και αυτά που υλοποιούνται προχωρούν με "ρυθμούς χελώνας". Η συνολική απορρόφηση των έργων περιβάλλοντος είναι μόλις 31%, με κίνδυνο απώλειας σημαντικών πόρων, ενώ σε έξι μήνες πρέπει να υπογραφούν συμβάσεις για πάνω από 453 εκατ. ΕΥΡΩ. Τα δυσάρεστα αυτά στοιχεία για το περιβάλλον και την εθνική οικονομία, προκύπτουν από απάντηση της αρμόδιας Επίτροπου κ. Ντανούτα Χούμπνερ σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα σε ερώτηση του ο Δ. Παπαδημούλης ζήτησε να πληροφορηθεί για την πορεία των έργων περιβάλλοντος του Ταμείου Συνοχής ανά επιχειρησιακό πρόγραμμα. Η απάντηση της Επιτρόπου που συνοδεύεται από αναλυτικό πίνακα (επισυνάπτεται) απατελεί κόλαφο για την κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα από τα 82 έργα περιβάλλοντος του Ταμείου Συνοχής τα 25 παραμένουν στα χαρτιά ενώ άλλα 32 παρουσιάζουν απορροφητικότητα κάτω από 50% με κίνδυνο να μην ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2008. Οι αιτίες της κακής πορείας των περιβαλλοντικών έργων όπως τονίζει η Επίτροπος κ. Χούμπνερ, οφείλονται σε "ανεπαρκή προετοιμασία των έργων, καθυστερήσεις στις διαδικασίες απαλλοτρίωσης και στις διαδικασίες έκδοσης περιβαλλοντικών αδειών,την τεχνική πολυπλοκότητα των έργων και τα προβλήματα συμβατότητας με την κοινοτική νομοθεσία, π.χ. όσον αφορά την περιβαλλοντική νομοθεσία και τις δημόσιες συμβάσεις".

Ανά περιφέρεια η κατάσταση έχει ως εξής:

1.Πελοπόννησος: Η μέση απορρόφηση δεν υπερβαίνει το 24%. Δύο από τα τρία έργα βρίσκονται στο 20%.

2. Θεσσαλία:. Υπάρχει βελτίωση και η μέση απορρόφηση είναι 71%. Υπάρχουν όμως έργα που το τελευταίο έτος δεν παρουσίασαν καμιά πρόοδο π.χ. τα έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας υγρών αποβλήτων σε Αλμυρό και Λάρισα.

3. Κρήτη:. Η μέση απορρόφηση είναι 36% ενώ ο διάσημος πλέον λόγω του κοινοτικού προστίμου Κουρουπητός εμφανίζεται τον τελευταίο χρόνο στάσιμος.

4. Ηπειρος:. Η μέση απορρόφηση είναι 62% ενώ η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων στην Πάργα βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο υλοποίησης (13%)

5. Δυτική Μακεδονία: Η μέση απορρόφηση είναι 64%, ενώ το έργο που αφορά στο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων, δεν έχει παρουσιάσει καμία πρόοδο

6. Αττική: Μια από τις περιφέρειες με τα περισσότερα έργα και με τις χειρότερες επιδόσεις. Από τα δεκατέσσερα έργα τα δέκα παρουσιάζουν μηδενική απορροφητικότητα. και η μέση απορρόφηση είναι μόλις 20%. Ανάμεσα στα έργα με μηδεν απορρόφηση βρίσκεται και η προέκταση της γραμμής 2 του μετρό για Ελληνικό.

7.Δυτική Ελλάδα: Τρία έργα από τα επτά παρουσιάζουν μηδενική απορροφητικότητα και η μέση απορρόφηση είναι μόλις 21%.

8. Κεντρική Μακεδονία: Δύο από τα 13 έργα βρίσκονται ακόμη στο μηδέν. Ένα από αυτά είναι η προστασία του δάσους του Σειχ Σου. Το έργο της μονάδας αποξήρανσης αποβλήτων στους Ταγαράδες είναι μόλις στο 20%. Η μέση απορρόφηση είναι 48%

9. Ιόνια νησιά:. Η μέση απορρόφηση αυξήθηκε το τελευταίο έτος μόνο κατά οκτώ μονάδες και είναι 40%.

10.Βόρειο Αιγαίο: Για την συγκεκριμένη περιφέρεια είναι σαν μην υπάρχει Ταμείο Συνοχής. Η απορρόφηση είναι μόλις 3% και τρία από τα τέσσερα έργα δεν έχουν αρχίσει καν να υλοποιούνται.

11.Νότιο Αιγαίο: Η μέση απορρόφηση είναι 42% και δύο έργα που έχουν προγραμματιστεί για την διαχείριση αποβλήτων στην συγκεκριμένη περιφέρεια παρουσιάζουν απορροφητικότητα κάτω από 25%.

12.Ανατολική Μακεδονία Θράκη: Η μέση απορρόφηση είναι μόλις 27% ενώ ένα από τα τρία έργα βρίσκεται ακόμα στο μηδέν

13.Κεντρική Ελλάδα: Η μέση απορρόφηση είναι 27%

Επιπλέον τέσσερα έργα που δεν ανήκουν σε κάποια συγκεκριμένη περιφέρεια και σχετίζονται με την δασική προστασία, την διαχείριση αποβλήτων και τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) είναι εντελώς ανενεργά παρουσιάζοντας μέση απορρόφηση μόνο 3% Το ίδιο συμβαίνει και την Τεχνική Βοήθεια

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής: "Μετά από δυόμισι χρόνια ολιγωρίας η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί πλέον να καλύπτεται πίσω από τις σοβαρές καθυστερήσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Η ανεπάρκεια διαχείρισης των κοινοτικών πόρων έχει ολέθριες επιπτώσεις στην ποιότητα του περιβάλλοντος και στην περιφερειακή ανάπτυξη. Έστω και στο παραπέντε κυβέρνηση και διορισμένοι περιφερειάρχες οφείλουν να κινητοποιηθούν για να σώσουν ότι είναι δυνατόν να σωθεί"

To Γραφείο Τύπου