Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/05/2005

Ο δήθεν διάλογος για το Ασφαλιστικό άλλοθι για νέες περικοπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων

ΟΧΙ σε συντάξεις προινοιακα επιδόματα

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. κα Υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, κατά την περιοδεία που πραγματοποίησε στην Υπηρεσία Συντάξεων του Δημοσίου (10/5), έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιχειρεί, με τον δήθεν διάλογο για το ασφαλιστικό και τη συναινετική κινδυνολογία που τον συνοδεύει, να προετοιμάσει το έδαφος για καινούργιες επεμβάσεις που θα περικόπτουν περαιτέρω τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Καταγγέλλουμε αυτούς τους νέους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς, όπως καταγγέλλουμε και τις διάφορες φαεινές ιδέες ηγετικών συνδικαλιστικών κύκλων που ζητούν να «πληρώσουν το μάρμαρο» του ασφαλιστικού οι δήθεν «προνομιούχοι» μισθωτοί των 1200 ή 1500 ευρώ.

Η μεγάλη πλειοψηφία των συντάξεων στην Ελλάδα έχει μετατραπεί σε προνοιακά επιδόματα και τα ασφαλιστικά ταμεία σε φιλόπτωχα ιδρύματα. Αυτές οι συντάξεις πείνας και πενίας χρειάζονται άμεσα να ενισχυθούν ουσιαστικά και όχι να καταντήσουν φιλοδωρήματα προς απόρους.

Ένα νέο αποθεματικό των ασφαλιστικών Ταμείων μπορεί να διαμορφωθεί μόνο απ΄ αυτούς που επί δεκαετίες καταλήστευσαν τα εύρωστα αποθεματικά τους και σήμερα αντλούν υπερκέρδη σε βάρος των εργαζομένων.

Ο ΣΥΝ έχει καταθέσει πλήρη, συγκεκριμένη και ρεαλιστική πρόταση για την αναβάθμιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας με την ενίσχυση των συντάξεων και τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής και υγειονομικής περίθαλψης, για τις οποίες πληρώνουν όλο και περισσότερα οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι».

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ «ΛΥΣΗ» ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΚΑ

Αναφερόμενος στο θέμα του Ασφαλιστικού των Τραπεζών, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υπογράμμισε:

«Με βαθιά ανησυχία πληροφορούμεθα ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει μέτρα για να αντιμετωπιστεί το Ασφαλιστικό των Τραπεζών, τα οποία θα περικόπτουν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων στις τράπεζες συνολικά και ιδιαίτερα των νεώτερων και αυτών που θα προσλαμβάνονται στο μέλλον. Επιπλέον με τα ίδια μέτρα η κυβέρνηση είναι έτοιμη ν’ απαλλάξει σε μεγάλο βαθμό τις τράπεζες από συμβατικές τους υποχρεώσεις πολλών δις ευρώ προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, που απέκρυπταν επί χρόνια από τους πλαστούς ισολογισμούς τους, και να τις φορτώσει στο δημόσιο και κυρίως στο ΙΚΑ, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον του τελευταίου και το μέλλον των συντάξεων.

Ο ΣΥΝ, όχι μόνο δεν πρόκειται να αποδεχθεί, αλλά και θα αντιπαλέψει με όλες του τις δυνάμεις τέτοιου είδους ρυθμίσεις που θα ευνοήσουν νέα τοκογλυφικά υπερκέρδη για τις Τράπεζες και θα διευκολύνουν νέα επιχειρηματικά παιχνίδια στο χώρο του πιστωτικού συστήματος με εξαγορές και ιδιωτικοποιήσεις.

Η πρότασή μας είναι σαφής: Να εκπονηθούν αξιόπιστες μελέτες, με τον έλεγχο των εργαζομένων, για τα αναλογιστικά ελλείμματα των ειδικών Ταμείων που πρόκειται να ενταχθούν στο ΙΚΑ, προκειμένου να διασφαλισθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και να καλυφθούν πλήρως αυτά τα ελλείμματα από εκείνους που έχουν την ευθύνη να το πράξουν και όχι από το ΙΚΑ.

ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΥΨΟΥΣ 1 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Τέλος, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, αναφερόμενος στην ανακοινωθείσα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ),τόνισε:

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, το δημόσιο θα πληρώσει περίπου 1 δις ευρώ για να καλυφθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ, συνολικού ύψους 1,25 δις ευρώ. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο οι Έλληνες πολίτες θα επιβαρυνθούν με ένα νέο τεράστιο ποσό που ισοδυναμεί περίπου με το ήμισυ τους κόστους των πρόσφατων απαράδεκτων φορολογικών μέτρων της κυβέρνησης, προκειμένου να καλυφθούν, πέραν των άλλων:

Θεωρούμε αυτή την εξέλιξη απολύτως απαράδεκτη και επιπροσθέτως ζητάμε να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα μία προς μία και αναλυτικά όλες οι υποχρεώσεις της ΑΤΕ που θα καλυφθούν από την ανακοινωθείσα αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Επιτέλους οι εργαζόμενοι, και μάλιστα σε περίοδο νέας λιτότητας, δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν εσαεί τις μεθοδεύσεις των κυβερνήσεων, οι οποίες κατά τα άλλα κινδυνολογούν μόνιμα για το υπερβολικό ύψος των μισθών, των συντάξεων και την επικείμενη κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος.»

To Γραφείο Τύπου