Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/07/2006

Τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες και η κοινοτική Οδηγία SEVESO για την αντιμετώπιση ατυχημάτων με επικίνδυνες ουσίες στο Λαύριο;

Ερώτηση - παρέμβαση του Δημήτρη Παπαδημούλη στην Κομισιόν

Ερώτηση για τη μεγάλη πυρκαγιά στο εργοστάσιο χημικών στο Λαύριο και την οικολογική καταστροφή που προκάλεσε, κατέθεσε προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, στην ερώτησή του επισημαίνει την εύλογη ανησυχία των κατοίκων της περιοχής. Επίσης, θέτει τα ερωτήματα "Ενημερώθηκε από τις ελληνικές αρχές η Επιτροπή για το πρόβλημα; Διαθέτουν οι εγκαταστάσεις νόμιμη άδεια λειτουργίας; Τηρήθηκαν οι προβλέψεις της Οδηγίας SEVESO για την αντιμετώπιση των κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων σχετιζόμενων με επικίνδυνες ουσίες και ιδιαίτερα οι διατάξεις που αφορούν στην ενημέρωση και προφύλαξη του πληθυσμού;"

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

"Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε (25/7/2006) σε δεξαμενές εργοστασίου εμπορίας διαλυτών της εταιρείας "Χύμα ΑΕ" στην περιοχή του Λαυρίου (Αττική - Ελλάδα). Η πυρκαγιά, τα αίτια της οποίας ερευνώνται, ξεκίνησε σε πέντε δεξαμενές καυσίμων και επεκτάθηκε στις μισές από τις 42 δεξαμενές χημικών του εργοστασίου. Το έργο της κατάσβεσης, που ολοκληρώθηκε στις 26/7/2006, υπήρξε πολύ δύσκολο καθώς σημειώθηκαν εκρήξεις ενώ στην περιοχή έπνεαν δυνατοί άνεμοι. Η περιοχή καλύφθηκε από πυκνό μαύρο καπνό που προκάλεσε έντονη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής για το ενδεχόμενο τοξικής μόλυνσης. Η ανησυχία εντάθηκε ακόμη περισσότερο καθώς η πληροφόρηση για την τοξικότητα ή μη του νέφους υπήρξε αντιφατική.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Ενημερώθηκε από τις ελληνικές αρχές για το πρόβλημα; Υπήρξε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη λειτουργία του εργοστασίου; Διαθέτουν οι εγκαταστάσεις νόμιμη άδεια λειτουργίας; Τηρήθηκαν οι προβλέψεις της Οδηγίας SEVESO II όπως τροποποιήθηκε από την Οδηγία 2003/105 για την αντιμετώπιση των κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων σχετιζόμενων με επικίνδυνες ουσίες και ιδιαίτερα οι διατάξεις που αφορούν στην ενημέρωση και προφύλαξη του πληθυσμού; Είχε προβλεφτεί η εκπόνηση σχεδίων έκτακτης ανάγκης;"

To Γραφείο Τύπου