Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/08/2006

Κομισιόν: "Με κανονισμό θα επιβληθεί στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας η μείωση των τελών περιαγωγής"

Απάντηση της Επιτρόπου Ρέντινγκ στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Με κανονισμό θα επιβληθεί στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας η μείωση των τελών περιαγωγής (roaming), που έχουν κάνει πανάκριβες τις κλήσεις στο εξωτερικό, γιατί οι εταιρείες δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Κομισιόν να το κάνουν με δική τους πρωτοβουλία. Αυτό δηλώνει κατηγορηματικά η Επίτροπος κα Βιβιάν Ρέντινγκ, αρμόδια για την κοινωνία της πληροφορίας απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Στην ερώτησή του, ο έλληνας ευρωβουλευτής είχε υπογραμμίσει ότι ελάχιστες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας της Ευρ. Ένωσης -μεταξύ των οποίων καμία ελληνική- ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της Κομισιόν για μείωση του κόστους περιαγωγής και ζητούσε την άμεση λήψη μέτρων εκ μέρους της Ευρ. Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι η Επίτροπος είχε καταγγείλει (ΙΡ/06/386 28 Μαρτίου 2006) ότι: "παρά τις προειδοποιήσεις της Επιτροπής προς τον κλάδο, θα αναγκαζόταν να προχωρήσει σε κανονιστική ρύθμιση κοινοτικής κλίμακας εάν δεν σημειωνόταν μείωση των τιμών".

Στη σαφή και κατηγορηματική απάντησή της, η Ευρωπαία Επίτροπος αναφέρει ότι: "Στις 12 Ιουλίου 2006 η Επιτροπή πρότεινε σχέδιο κανονισμού (COM (2006) 382) για την περιαγωγή σε δημόσια δίκτυα κινητών επικοινωνιών, με στόχο την αντιμετώπιση των αδικαιολόγητα υψηλών τιμών, τις οποίες οφείλουν να καταβάλλουν οι χρήστες της κινητής τηλεφωνίας από οποιοδήποτε κράτος μέλος όταν ταξιδεύουν σε άλλη χώρα της Κοινότητας."

Επισήμανε, επίσης, ότι: "οι διάφορες προσφορές τις οποίες ανακοίνωσαν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεν περιλαμβάνουν εταιρείες σε όλα τα κράτη μέλη και επομένως το ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί χωρίς παρέμβαση σε επίπεδο ΕΕ και κατέληξε: "Λόγω της διασυνοριακής φύσης της υπηρεσίας και αφού εξέτασε ευρύ φάσμα δυνατών επιλογών, η Επιτροπή πιστεύει ότι η προσφορότερη λύση είναι η έκδοση κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος θα αποτελεί εγγύηση για όλους τους πολίτες της."

To Γραφείο Τύπου