Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/08/2006

Οι συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας με τους ακτοπλόους και οι πρακτικές καρτέλ στο μικροσκόπιο της Κομισιόν

Νέα ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Νέα ερώτηση προς την Ευρ. Επιτροπή κατέθεσε σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης δίνοντας συνέχεια στην από 28 Ιουλίου απάντηση της Κομισιόν ότι "θα ερευνήσει κατά πόσο οι επιδοτήσεις στην ελληνική ακτοπλοΐα αποτελούν παράνομες ενισχύσεις".

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Ζακ Μπαρό, αρμόδιος για τις μεταφορές, απάντησε σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη, που έθετε το ζήτημα εναρμονισμένων πρακτικών στην ελληνική ακτοπλοΐα, ότι θα αποστείλει ερωτηματολόγιο στις ελληνικές αρχές ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο οι επιδοτήσεις στην ελληνική ακτοπλοΐα συνιστούν παράνομες ενισχύσεις. Ο Ζακ Μπαρό είχε δηλώσει ότι: "Βάσει των απαντήσεων των ελληνικών αρχών, η Επιτροπή θα είναι σε θέση να κινήσει, ενδεχομένως, επίσημη διαδικασία για την τήρηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ.3577/92 ή για την ενδεχόμενη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων."

Αφορμή για την προηγούμενη ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή υπήρξε η ομαδική άρνηση των ακτοπλόων να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τις γραμμές Πειραιάς - Χανιά και Πειραιάς Ηράκλειο, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο εμπορικό ενδιαφέρον.

Στη νέα ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής επανέρχεται στο ζήτημα της αποστολής ερωτηματολογίου στις ελληνικές αρχές και στην αξιολόγησή του από τις υπηρεσίες της Κομισιόν. Πιο συγκεκριμένα το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

"Σε προηγούμενη ερώτησή μου σχετικά με "την εναρμονισμένη πρακτική πλοιοκτητών σε γραμμές ελληνικών νησιών", η Επιτροπή απάντησε ότι: "θα απευθύνει στην Ελλάδα λεπτομερές ερωτηματολόγιο προκειμένου να εξακριβώσει κατά πόσον πληρούνται οι όροι που επιβάλλει ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 3577/92 για τη σύναψη συμβάσεων παροχής δημόσιας υπηρεσίας ή για την επιβολή υποχρεώσεων παροχής δημόσιας υπηρεσίας. Εξάλλου, θα ελέγξει κατά πόσον χορηγήθηκαν δημόσιες επιδοτήσεις ή, ενδεχομένως, κατά πόσον αυτές είναι συμβατές με τις διατάξεις της Συνθήκης που διέπουν τις κρατικές ενισχύσεις. Βάσει των απαντήσεων των ελληνικών αρχών, η Επιτροπή θα είναι σε θέση να κινήσει, ενδεχομένως, επίσημη διαδικασία για την τήρηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ.3577/92 ή για την ενδεχόμενη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων."

Δεδομένου ότι από την εφαρμογή του Κανονισμού 3577/92 αυξάνεται κάθε χρόνο το ποσό των επιδοτήσεων στους ακτοπλόους από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς επίσης ότι φέτος σε αρκετά νησιά μειώθηκε η προσέλευση τουριστών εξαιτίας της μειωσης των δρομολογίων και της αύξησης των νήλων, ερωτάται η Επιτροπή:

Απεστάλη στις ελληνικές αρχές το εν λόγω ερωτηματολόγιο; Προτίθεται να ερευνήσει τη μετοχική σύνθεση των ακτοπλοϊκών εταιρειών, που μετά από αμοιβαίες εξαγορές μεριδίων μπορεί να οικοδομείται δεσπόζουσα θέση; Ποια η, μέχρι τώρα, αντίδραση των ελληνικών αρχών;"

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Το καρτέλ των ακτοπλόων που με κυβερνητικές πλάτες μοιράζει την αγορά, "φουσκώνει" τα εισιτήρια και "ροκανίζει" τις επιδοτήσεις πρέπει να σπάσει. Το επιβάλλουν το δημόσιο συμφέρον, η προστασία των επιβατών και η ανάπτυξη των νησιών μας.

Οι επιδοτήσεις αντί να πηγαίνουν στις τσέπες των κ.κ. Αγούδημου, Μανούση κλπ, οι οποίοι δεν προσφέρουν και τις αντίστοιχες υπηρεσίες, πρέπει να πιάνουν τόπο προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, των νησιών, του τουρισμού και των επιβατών. "

To Γραφείο Τύπου