Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/08/2006

Αγώνας δρόμου του Συμβουλίου και της Κομισιόν για νέα συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ για τη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων των επιβατών

Αγνοούν τις ενστάσεις του Ευρωκοινοβουλίου και αναζητούν νέα νομική φόρμουλα έως τις 30 Σεπτεμβρίου μετά την απόφαση του ΔΕΚ που έκρινε παράνομη την προηγούμενη συμφωνία.

Απάντηση στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Νέα συμφωνία μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ για την διαβίβαση προσωπικών δεδομένων των επιβατών στις αμερικανικές αρχές προωθούν η Ευρ. Επιτροπή και το Συμβούλιο πριν την 1 Οκτωβρίου 2006. Αυτό προκύπτει από απάντηση του Συμβουλίου και της Επιτροπής σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με την απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), που έκρινε παράνομη τη συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ για τη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων επιβατών αεροπορικών εταιρειών προς τις αμερικανικές αρχές, μετά από προσφυγή του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής με κοινή ερώτησή του προς το Συμβούλιο και την Κομισιόν, έθετε το ερώτημα εάν έχουν ενημερωθεί οι αεροπορικές εταιρείες και οι αρχές των κρατών - μελών ότι μετά τις 30/9/2006 η διαβίβαση προσωπικών δεδομένων στις αρχές των ΗΠΑ θα θεωρείται παράνομη.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, κ. Φράνκο Φρατίνι, απαντώντας εξ ονόματος της Επιτροπής επισήμανε ότι: "Την Παρασκευή 16.6.06, η Επιτροπή ενέκρινε δύο πρωτοβουλίες. Η πρώτη αφορούσε ανακοίνωση στο Συμβούλιο για τον τερματισμό της συμφωνίας με τις ΗΠΑ, μέσω κοινής επιστολής της Επιτροπής και του Συμβουλίου προς τις αμερικανικές αρχές. Το δεύτερο μέσο συνίσταται σε σύσταση προς το Συμβούλιο να εξουσιοδοτήσει την Προεδρία, με τη συνδρομή της Επιτροπής, να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ σχετικά με την επεξεργασία και διαβίβαση των καταστάσεων με τα ονόματα των επιβατών (Passenger Name Records-PNR) με το ίδιο περιεχόμενο με την τρέχουσα συμφωνία... Οι πρωτοβουλίες αυτές απεστάλησαν στο Συμβούλιο την ίδια ημέρα και εγκρίθηκαν στις 27 Ιουνίου 2006.

Σημείωσε επίσης ότι ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποι των αεροπορικών εταιρειών και οι εποπτικές αρχές των κρατών μελών που είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο της εφαρμογής της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Από την πλευρά του το Συμβούλιο απαντώντας στον Δημήτρη Παπαδημούλη κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, αποδεικνύοντας την σύμπνοια Επιτροπής, Συμβουλίου και αμερικανικών αρχών στο ζήτημα.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι το Συμβούλιο εημερώθηκε για τις άμεσες επαφές που είχε η Επιτροπή τόσο με τις αεροπορικές εταιρείες όσο και με τον αρμόδιο του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, κ. Michael Chertoff, για να τους ενημερώσει σχετικά με τις συνέπειες της απόφασης και των μέτρων που θα μπορούσε να λάβει η Ένωση προκειμένου να παρασχεθεί στέρεη νομική βάση στους αερομεταφορείς για να επεξεργάζονται τα "δεδομένα των φακέλων των επιβατών" που αποθηκεύουν στο ηλεκτρονικό τους σύστημα κρατήσεων, όπως ζητά η αμερικανική υπηρεσία τελωνείων και προστασίας των συνόρων (CPB).

Όσον αφορά τους βραχυπρόθεσμους στόχους του Συμβουλίου, στην απάντηση υπογραμμίζεται ότι: "Το Συμβούλιο σκοπεύει να λάβει το ταχύτερο δυνατόν τα μέτρα που συνεπάγεται η εκτέλεση της απόφασης του Δικαστηρίου, βάσει προτάσεων της Επιτροπής, ούτως ώστε να έχει βρεθεί μια λύση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2006 το αργότερο.."

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης αναφερόμενος στο ζήτημα δήλωσε:

"Δυστυχώς η Κομισιόν και το Συμβούλιο αντί να επανεξετάσουν την ουσία της παράνομης συμφωνίας με τις ΗΠΑ και τις ενστάσεις του Ευρωκοινοβουλίου αναζητούν απλώς αγωνιωδώς νέα φόρμουλα για την προώθηση και πιθανόν την ενίσχυσή της. Η διαρκής συρρίκνωση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των πολιτών στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας απαιτεί την ενίσχυση των αντιστάσεων και στο Ευρωκοινοβούλιο σκοπεύουμε να επιμείνουμε".

To Γραφείο Τύπου