Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
31/08/2006

Κομισιόν: Ιδού τα μειωμένα ποσά που θα πάρουν οι 5 Ελληνικές περιφέρειες που βγαίνουν εκτός στόχου σύγκλισης

"Η Επιτροπή δεν διαθέτει πληροφορίες για τα αναπτυξιακά σχέδια της Ελλάδας για την περίοδο 2007-2013"

"Στις αρχές φθινοπώρου" αναμένονται οι ελληνικές προτάσεις. Απάντηση της Επιτρόπου Χούμπνερ στον Δ. Παπαδημούλη.

Τα ακριβή και μειωμένα ποσά που δικαιούνται οι πέντε ελληνικές περιφέρειες που βγαίνουν οριστικά εκτός στόχου σύγκλισης κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013, αποκαλύπτει η αρμόδια Επίτροπος κ. Χούμπνερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα από τα 20,1 δις ευρώ που έχει να λάβει η Ελλάδα, το μερίδιο και η κατανομή των κοινοτικών πόρων του Δ΄ ΚΠΣ για τις περιφέρειες αυτές, είναι η εξής:

- Αττική 3.068 εκατ. ευρώ

- Κεντρική Μακεδονία 2.231 εκατ. ευρώ

- Δυτική Μακεδονία 467 εκατ. ευρώ

- Στερεά Ελλάδα 455 εκατ. ευρώ

- Νότιο Αιγαίο 128 εκατ. ευρώ

Η κ. Χούμπνερ στην απάντησή της αναφέρει επίσης με νόημα ότι "δεν διαθέτει πληροφορίες για τα αναπτυξιακά σχέδια της Ελλάδας για αυτές τις πέντε περιφέρειες", και υπογραμμίζει ότι "θεωρεί ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να διαβιβάσει το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) στις αρχές του φθινοπώρου του 2006".

Σημειώνεται ότι έως σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει δημόσια και πολύ περισσότερο δεν έχει συζητήσει ουσιαστικά τις προτάσεις της για το ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 σε εθνικό, τομεακό και περιφερειακό επίπεδο.

Η προφανής καθυστέρηση προετοιμασίας και έγκαιρης διαβούλευσης, συνοδεύεται από έντονες και παρασκηνιακές συγκρούσεις κορυφής μεταξύ υπουργών για την κατανομή της πίτας και τον έλεγχο των σχετικών κονδυλίων.

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

"Η κυβέρνηση αντί να έχει ήδη ολοκληρώσει, δημοσιοποιήσει και να "ωριμάζει" τις προτάσεις της για το Δ'ΚΠΣ, αναλώνεται σε υπουργικές συγκρούσεις για την μοιρασιά της πίτας, σε βάρος της διαφάνειας αλλά και της ελληνικής περιφέρειας. Πολύ φοβάμαι ότι δίπλα στος τεράστιες καθυστερήσεις και την απώλεια πόρων του Γ'ΚΠΣ, προστίθεται και ένα κακό ξεκίνημα του Δ'ΚΠΣ ".

To Γραφείο Τύπου