Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/09/2006

Θα ενθαρρύνει η Ευρ. Ένωση τον αγωγό Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολης;

Ερώτηση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη στο Ευρ. Συμβούλιο

Να "ενθαρρύνει" την υλοποίηση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και να υποστηρίξει το σχέδιο μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέχρι την Ιταλία ζητά με ερώτησή του προς το Συμβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης. Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής ζητά, επίσης, να ληφθούν υπόψη "οι εύλογες περιβαλλοντικές ανησυχίες, που έχουν ήδη εκφραστεί" όσον αφορά την κατασκευή και λειτουργία των απαραίτητων εγκαταστάσεων.

Πιο συγκεκριμένα, το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

"Κοινή διακήρυξη για την ευρύτερη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας υπέγραψαν στην Αθήνα στις 3/9/2006 ο πρόεδρος της Ρωσίας, ο έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Βουλγαρίας. Πρώτο άξονα της συνεργασίας αυτής αποτελεί η υλοποίηση του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Και οι τρεις πλευρές δεσμεύτηκαν να υπογράψουν την διακρατική συμφωνία για την έναρξη κατασκευής του αγωγού πριν το τέλος του 2006. Ο διεθνής ανταγωνισμός για ενεργειακούς πόρους καθιστά το έργο ιδιαιτέρως σημαντικό όχι μόνο για τις συμμετέχουσες χώρες αλλά και για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης.

Ερωτάται το Συμβούλιο:

Πώς σχολιάζει το Συμβούλιο την ανωτέρω διακήρυξη συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας μεταξύ Ρωσίας - Ελλάδας - Βουλγαρίας, με κύριο στόχο την υλοποίηση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη; Πώς σχολιάζει το σχέδιο μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγού που θα διασχίζει την Τουρκία, θα διέρχεται από την Ελλάδα και θα καταλήγει στην Ιταλία; Πώς προτίθεται να ενθαρρύνει τα σχέδια αυτά λαμβάνοντας υπόψη και τις εύλογες περιβαλλοντικές ανησυχίες που έχουν εκφρασθεί;"

To Γραφείο Τύπου