Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/09/2006

Κομισιόν: Φθίνουσα η πορεία είσπραξης των φορολογικών εσόδων

Απάντηση του Επιτρόπου Κόβακς στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Στην κριτική της αντιπολίτευσης για κακή πορεία των φορολογικών εσόδων και για όργιο φοροδιαφυγής και φοροαπάτης "συνηγορεί" και ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Κόβακς, μετά από σχετική ερώτηση ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Αφορμή της ερώτησης του Δ. Παπαδημούλη αποτέλεσε έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) η οποία διαπιστώνει ότι "Ο ΦΠΑ (χωρίς τα πετρελαιοειδή) όχι μόνο υστέρησε το 2005 κατά 12,7%, αλλά ήταν μικρότερος ακόμα και από τα έσοδα του ΦΠΑ του 2004. Η υστέρηση αυτή είναι ακόμα σοβαρότερη, αν ληφθεί υπόψη ότι ο φορολογικός συντελεστής του ΦΠΑ αυξήθηκε κατά μια μονάδα (σε 19%) από την 1η Απριλίου 2005. Δεδομένου ότι ο ΦΠΑ είναι ένας περίπου αναλογικός φόρος, ακόμα και χωρίς την αύξηση του συντελεστή του, τα έσοδα του θα αναμενόταν να αυξηθούν με τον ίδιο ρυθμό περίπου με εκείνο που αυξήθηκε το ονομαστικό Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ)". Ο Δ. Παπαδημούλης ζητούσε να πληροφορηθεί εάν τα στοιχεία που έχει στην διάθεση της η Commission επιβεβαιώνουν τα συμπεράσματα του ΚΕΠΕ και ποιες είναι οι αιτίες της πτώσης των εσόδων.

Στην απάντηση του ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Κόβακ αφού επισημαίνει ότι "η Επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμη κανένα στοιχείo από τις ελληνικές στατιστικές αρχές σχετικά με τα έσοδα από τον ΦΠΑ στην Ελλάδα το έτος 2005", σημειώνει ότι:

α) "από τις εαρινές προβλέψεις 2006 ... συνάγεται ότι τα συνολικά φορολογικά έσοδα κατά το 2005 ήσαν σχετικά χαμηλά. Λαμβανομένων μάλιστα υπόψη των τάσεων που παρατηρήθηκαν κατά το αρελθόν, τα έσοδα από ΦΠΑ ενδέχεται να ανήλθαν σε επίπεδα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα"

β) αναφερόμενος στο πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδα κάνει λόγο για "πρόσφατη φθίνουσα πορεία όσον αφορά την είσπραξη των φορολογικών εσόδων" και για την ανάγκη να "επιστρέψει στην κατάσταση της πολύ υψηλότερης φορολογικής ελαστικότητας σε σχέση το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) που επικρατούσε κατά το παρελθόν"

Τέλος, o Eπίτροπος αναφερόμενος στο ζήτημα της φοδοδιαφυγής και της φοροαπάτης στην Ελλάδα καταλήγει ότι το "το αναθεωρημένο πρόγραμμα και ο νόμος για τον προϋπολογισμό του 2006 προβλέπουν μια σειρά μέτρων με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαπάτης όχι μόνο όσον αφορά τον ΦΠΑ αλλά και τους άλλους έμμεσους φόρους."

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει και αυτοεπαινείται, η Κομισιόν καταγράφει φθίνουσα πορεία των φορολογικών εσόδων λόγω έξαρσης της φοροδιαφυγής και φοροκλοπής. Τα φαινόμενα αυτά, επιβαρύνουν τους κοινωνικά ασθενέστερους, επιτείνουν τις αδικίες του φορολογικού συστ·ήματος και διαιωνίζουν την μονόπλευρη λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις. Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις εξηγήσεις και κυρίως τα μέτρα των κ.κ. Καραμανλή και Αλογοσκούφη εν όψει και των εξαγγελιών την Δ.Ε.Θ."

To Γραφείο Τύπου