Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/09/2006

Κομισιόν:Να αρχίσει αμέσως η κατασκευή του συστήματος συλλογής των αστικών λυμάτων στο Θριάσιο

Η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου. Νέα διαδικασία επί παραβάσει και απειλή προστίμου

Απάντηση Δήμα στον Δ. Παπαδημούλη

'Αμεση έναρξη κατασκευής του συστήματος συλλογής των αστικών λυμάτων και μονάδας τριτογενούς επεξεργασίας για την περιοχή του Θριάσιου Πεδίου ζητά η Επιτροπή. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Επιτρόπου κ. Δήμα, αρμόδιου για θέματα Περιβάλλοντος, στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ στην ερώτησή του επικαλούνταν την απόφαση της 24ης Ιουνίου 2004 (υπόθεση C-119/02) του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα "μη λαμβάνοντας τα μέτρα που είναι αναγκαία για την εγκατάσταση συστήματος συλλογής των αστικών λυμάτων από την περιοχή του Θριάσιου πεδίου και μη υποβάλλοντας αυτά τα αστικά λύματα σε πιο ενισχυμένη επεξεργασία από τη δευτεροβάθμια πριν την απόρριψή τους στην ευαίσθητη περιοχή του Κόλπου της Ελευσίνας, παρέλειψε να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις που υπέχει βάσει της οδηγίας 91/271/ΕΟΚ". Παράλληλα ζητούσε από την Επιτροπή να τον πληροφορήσει εάν δύο χρόνια μετά την απόφαση του ΔΕΚ οι ελληνικές αρχές είχαν συμμορφωθεί προς αυτήν.

Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Δήμα "βάσει του άρθρου 228 παράγραφος 1 της συνθήκης ΕΚ, η Ελλάδα καλείται να προβεί στη λήψη των αναγκαίων μέτρων συμμόρφωσης με την απόφαση της 24ης Ιουνίου 2004 (υπόθεση C-119/02). Η συμμόρφωση με την απόφαση του Δικαστηρίου προϋποθέτει την κατασκευή συστήματος συλλογής των αστικών λυμάτων και μονάδας τριτογενούς επεξεργασίας για την περιοχή του Θριάσιου Πεδίου. Παρόλο που το άρθρο 228 δεν προσδιορίζει την περίοδο εντός της οποίας πρέπει να ολοκληρωθεί η συμμόρφωση με την απόφαση, ωστόσο, σύμφωνα με πάγια νομολογία, η σημασία που έχει η άμεση και ενιαία εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας επιβάλλει την άμεση έναρξη και τάχιστη ολοκλήρωση της διαδικασίας συμμόρφωσης. Δεδομένου ότι η δημιουργία της αναγκαίας υποδομής δεν είχε καν αρχίσει, η Επιτροπή κίνησε, τον Απρίλιο 2006, διαδικασία επί παραβάσει, δυνάμει του άρθρου 228 της Συνθήκης ΕΚ". Τότε μάλιστα με βάσει το ανακοινωθέν τύπου IP/06/479 ο Επίτροπος κ. Δήμας δήλωνε ότι "Η απόρριψη ελλιπώς επεξεργασμένων λυμάτων συνιστά κίνδυνο και για την υγεία του ανθρώπου και για το περιβάλλον".

Κατά τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, μετά και τη δεύτερη όχληση εκ μέρους της Κομισιόν "οι ελληνικές αρχές διαβίβασαν τις παρατηρήσεις τους, οι οποίες εξετάζονται από την Επιτροπή. Στα όρια των δικαιοδοσιών της και σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 228 παράγραφος 2 της συνθήκης ΕΚ, η Επιτροπή θα λάβει όλα τα μέτρα που είναι αναγκαία προκειμένου να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση της Ελλάδας με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της 24ης Ιουνίου 2004".

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 228 παρ 2 εάν οι ελληνικές αρχές δεν λάβουν τα μέτρα που συνεπάγεται η εκτέλεση της απόφασης του Δικαστηρίου μέσα στην προθεσμία που όρισε η Επιτροπή, τότε η Επιτροπή μπορεί να προσφύγει εκ νέου στο Δικαστήριο, προσδιορίζοντας ταυτόχρονα το ύψος του κατ' αποκοπήν ποσού ή της χρηματικής ποινής που οφείλει να καταβάλει το κράτος μέλος, εν προκειμένω η Ελλάδα.

To Γραφείο Τύπου