Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/09/2006

Κομισιόν: Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα καταθέσει προτάσεις για την δημιουργία νέων ταμείων για ταχύτερη απορρόφηση του Γ' ΚΠΣ

Απάντηση της Επιτρόπου Χούμπνερ στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Στις δημοσιευμένες πληροφορίες, σχετικά με την κυβερνητική πρόθεση να δημιουργήσει νέα «αναπτυξιακά» ταμεία με στόχο την μείωση της απώλειας πόρων από το Γ΄ ΚΠΣ, απαντά η αρμόδια Επίτροπος κ. Ντανούτα Χούμπνερ. Την σχετική ερώτηση κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη μετά από σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου.

Πιο συγκεκριμένα, η κ. Χούμπνερ εμφανίζεται ανοικτή στο ενδεχόμενο της συγχρηματοδότησης ενός τέτοιου ταμείου. Τονίζει όμως ότι «η Επιτροπή δεν έχει λάβει προτάσεις από τις ελληνικές αρχές για την εισαγωγή στο τρίτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης άλλων ταμείων εκτός από τα υπάρχοντα, όπως το ταμείο εγγύησης «Tempme» και το ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων με σκοπό το ψηφιακό άλμα. Ένα νέο ταμείο θα μπορούσε, κατ' αρχήν, να προταθεί για συγχρηματοδότηση, αρκεί να βρίσκεται σε συμφωνία με τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τα άλλα κριτήρια που εφαρμόζονται για το τρίτο ΚΠΣ και αρκεί να έχει ληφθεί από την Επιτροπή η αναγκαία έγκριση κρατικής ενίσχυσης»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

"Η κυβερνητική αποτυχία, οι καθυστερήσεις και ο κίνδυνος σοβαρής απώλειας κοινοτικών πόρων από το Γ' ΚΠΣ είναι δεδομένα. Οι κυβερνητικές «πατέντες», είτε με την αύξηση του ποσοστού της κοινοτικής συμμετοχής, είτε με την μείωση του προϋπολογισμού των λεγόμενων «δύσκολων» προγραμμάτων, δεν αρκούν. Η Κομισιόν ακόμη και την τελευταία στιγμή, δίνει μια ακόμα ευκαιρία προκειμένου να περιοριστούν οι μεγάλες αναμενόμενες απώλειες πόρων. Η κυβέρνηση, αντί να διαρρέει επί μήνες σενάρια τα οποία δεν υλοποιεί, οφείλει να την αξιοποιήσει παρέχοντας όλες τις αναγκαίες εγγυήσεις για την αναπτυξιακή αξιοποίηση τους. "

To Γραφείο Τύπου