Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/09/2006

Δ.Παπαδημούλης: Το καρτέλ των τραπεζών πρέπει να σπάσει. Σκάνδαλο η κυβερνητική απραξία.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης αναφερόμενος στη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι στην Ελλάδα έχουμε τα υψηλότερα περιθώρια τραπεζικού κέρδους και την μεγαλύτερη ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων δανεισμού και επιτοκίων καταθέσεων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβεβαιώνει με τον πιο επίσημο τρόπο την ύπαρξη του «καρτέλ» των τραπεζών. Την τεράστια ψαλίδα των επιτοκίων στην Ελλάδα έχουν επισημάνει επίσης είναι και η Ευρ. Επιτροπή, σε σχετική ερώτησή μου, η Κεντρική Τράπεζα Ελλάδος. αλλά και οι καταγγελίες του ΣΥΝ εδώ και χρόνια.

Αυτό όμως που έχει σημασία είναι τι μέτρα παίρνει η ελληνική κυβέρνηση για να σπάσει αυτό το καρτέλ που εκμεταλλεύεται καταθέτες και δανειολήπτες. Για να ανατρέψει αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, που τροφοδοτεί την ακρίβεια και επιτρέπει στο τραπεζικό κεφάλαιο να κερδοσκοπεί ασύστολα σε βάρος νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα ήταν αφελής κάποιος να πιστέψει ότι η κυβέρνηση, που διορίζει τον Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, που είναι η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, δεν μπορεί να ανατρέψει άμεσα αυτή την κατάσταση. Η μείωση της ψαλίδας των επιτοκίων θα ανακούφιζε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα έδινε ώθηση στην οικονομία. Η κραυγαλέα απραξία της κυβέρνησης, που τροφοδοτεί με υπερκέρδη τις τράπεζες είναι ένα ακόμη πολύ μεγάλο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο».

To Γραφείο Τύπου