Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/09/2006

Δ. Παπαδημούλης: "Αυστηρό αλλά δίκαιο το μήνυμα του ευρωκοινοβουλίου προς την Τουρκία"

Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς υπερψήφισε στην τελική ψηφοφορία, σχεδόν στο σύνολό της, την έκθεση Eurlings για την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης αιτιολογώντας την θετική του ψήφο ενώπιον της ολομέλειας του ευρωκοινοβουλίου τόνισε τα εξής:

"Το Ευρωκοινοβούλιο στέλνει σήμερα ένα αυστηρό αλλά και δίκαιο μήνυμα στην τουρκική ηγεσία. Είμαστε υπέρ της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Οφείλει όμως η ηγεσία της Τουρκίας να κάνει πράξη και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει σύμφωνα και με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

Το Ευρωκοινοβούλιο επιμένει και ορθά στην έμπρακτη συμμόρφωση της Τουρκίας στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Απορρίπτει τις πιέσεις του άξονα Ουάσινγκτον - Λονδίνου για εκπτώσεις α λα κάρτ, ειδικά για την Τουρκία.

Η ευρωομάδα της Αριστεράς είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη γιατί απορρίφθηκαν τροπολογίες που επεδίωκαν την υποβάθμιση του Κυπριακού ζητήματος και εγκρίθηκαν τροπολογίες της "Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς" που αναδεικνύουν την ανάγκη πολιτικής επίλυσης του Κουρδικού προβλήματος.

Η Τουρκική ηγεσία οφείλει να υλοποιήσει, μέσα από ένα συγκεκριμένο "οδικό χάρτη", τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Είναι αδιανόητο ένα κράτος που θέλει να ενταχθεί στην Ένωση να μην σέβεται έμπρακτα τις Ευρωπαϊκές αρχές."

To Γραφείο Τύπου