Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/09/2006

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η κυβερνητική αλχημεία, που αυξάνει τεχνητά το ΑΕΠ

Ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη προς τον Επίτροπο Χ. Αλμούνια

Την πρωτοφανή κυβερνητική ευρεσιτεχνία, που επιχειρεί την τεχνητή αύξηση του ΑΕΠ με την λογιστική ένταξη μέρους της παραοικονομίας στον υπολογισμό του ΑΕΠ, προκειμένου να μειωθεί τεχνητά το δημόσιο έλλειμμα για το 2007, φέρνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης με ερώτησή του στην Κομισιόν, που θα συζητηθεί ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Οκτώβριο.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει την ενσωμάτωση της παραοικονομίας στον υπολογισμό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), προκειμένου να επιτύχει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και έξοδο της χώρας από το καθεστώς κοινοτικής επιτήρησης. Τα δημοσιεύματα επιμένουν ότι η μέθοδος αυτή υπολογισμού του ΑΕΠ, που χαρακτηρίζεται ως «δημιουργική λογιστική», έχει ήδη συζητηθεί με την Εurostat και είναι υπόψη του αρμοδίου Επιτρόπου κ. Αλμούνια.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Έχει λάβει γνώση ενός τέτοιου ενδεχόμενου υπολογισμού του ΑΕΠ; Συναινεί με την ανωτέρω μέθοδο υπολογισμού του ελληνικού ΑΕΠ; Θεωρεί ότι τυχόν πρόσθεση ποσοστού παραοικονομίας στο ΑΕΠ θα έχει ως συνέπεια «τεχνητές» αυξήσεις στο ΑΕΠ των ελληνικών περιφερειών;»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αντί για πρωτοφανή τρικ «δημιουργικής λογιστικής» και προφανούς εκλογικής σκοπιμότητας που την εκθέτουν, η κυβέρνηση οφείλει να εξυγιάνει τα πραγματικά δημόσια οικονομικά με τον περιορισμό της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής, φοροκλοπής καθώς και της παραοικονομίας.»

To Γραφείο Τύπου