Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/10/2006

Σήμα κινδύνου από την Κομισιόν: Μεγάλες καθυστερήσεις στη μονάδα αποξήρανσης αποβλήτων στους Ταγαράδες

Oι ελληνικές αρχές δεν ενημέρωσαν την Κομισιόν για την περιβαλλοντική καταστροφή, ούτε ζήτησαν βοήθεια!

Απάντηση Δήμα σε ερώτηση Δ. Παπαδημούλη

Η ευρύτερη περιοχή των Ταγαράδων θα "πληρώνει" για πολύ ακόμη την ολιγωρία του Δήμου και της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης για αρωγή βοήθειας κατά την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το καλοκαίρι με συνέπεια να εκλυθούν στην ατμόσφαιρα 40πλάσια επίπεδα διοξινών, καθώς και την ανικανότητα να προχωρήσουν τα έργα στη χωματερή Ταγαράδων εγκαίρως. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Δήμα στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στην Επιτροπή αμέσως μετά την πυρκαγιά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, ο κ. Δήμας επισημαίνει ότι πρόκειται για περιβαλλοντική καταστροφή για την οποία δεν ζητήθηκε βοήθεια από την Επιτροπή, διαπιστώνει μια σειρά από παραλείψεις και καθυστερήσεις και ζητεί να διερευνηθούν τα αίτια που την προκάλεσαν, να αποκατασταθούν οι περιβαλλοντικές ζημιές και να εξασφαλιστεί η κατάλληλη λειτουργία της χωματερής.

Συγκεκριμένα ο Επίτροπος Περιβάλλοντος αναφέρει στην απάντηση της Επιτροπής επί λέξη ότι:

- "Παρόλο που στην Επιτροπή έχει συσταθεί επιχειρησιακός μηχανισμός που λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως για την προσφορά συγκεκριμένης, συντονισμένης και αποτελεσματικής αλληλεγγύης των κρατών μελών σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης,

στην συγκεκριμένη περίπτωση της περιβαλλοντικής καταστροφής που προκλήθηκε από πυρκαγιά στην χωματερή Ταγαράδων στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης, οι ελληνικές αρχές δεν ενημέρωσαν την Επιτροπή για την καταστροφή ή για τυχόν άμεσα μέτρα των ελληνικών αρχών για την αποκατάσταση των ζημιών. Δεδομένου ότι δεν υπήρξε αίτημα αρωγής από πλευράς ελληνικών αρχών, δεν ενεργοποιήθηκε ο κοινοτικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας προκειμένου να αμβλύνει τις επιπτώσεις της καταστροφής".

- "Μετά την πυρκαγιά και τις επιπτώσεις της, οι αρμόδιες αρχές καλούνται να διερευνήσουν τα αίτια που την προκάλεσαν, να αποκαταστήσουν τις περιβαλλοντικές ζημίες και να εξασφαλίσουν την κατάλληλη λειτουργία της χωματερής σύμφωνα με τις διατάξεις της οδηγίας 2006/12/EΚ περί των στερεών αποβλήτων καθώς και της οδηγίας 1999/31/EΚ περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων, κατά περίπτωσιν".

- "Η διαχείριση του βιοαερίου και των στραγγισμάτων της χωματερής των Ταγαράδων αποτελεί το αντικείμενο έργου αποκατάστασης της χωματερής και κατασκευής μονάδας επεξεργασίας των στραγγισμάτων. Η χρηματοδότηση του έργου αυτού από το Ταμείο Συνοχής εγκρίθηκε από την Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2002, ενώ οι εργασίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο του 2007.

Ωστόσο, σημειώθηκαν σοβαρότατες καθυστερήσεις όσον αφορά τη σύναψη συμβάσεων για τις σχετικές εργασίες λόγω, μεταξύ άλλων, διοικητικών και νομικών διαδικαστικών κωλυμάτων. Το Μάρτιο του 2006, είχαν συναφθεί συμβάσειςπου αντιστοιχούσαν μόλις στο 70% του προβλεπόμενου προϋπολογισμού (13,8 εκατομ. ευρώ, εκ των οποίων 10,4 εκατομ. ευρώ κοινοτικής συγχρηματοδότησης) και μόλις τώρα το έργο εισέρχεται στη φάση της υλοποίησής του. Από τα ανωτέρω μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι εργασίες θα επεκταθούν πολύ πέραν του Φεβρουαρίου 2007".

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Η απάντηση του Έλληνα αρμοδίου Επιτρόπου αναδεικνύει τις μεγάλες ευθύνες, δια πράξεων και παραλείψεων, των κκ Ψωμιάδη και Παπαγεωργόπουλου αλλά και των κυβερνητικών αρμοδίων για θέματα πολιτικής προστασίας.

Ελπίζω οι κ.κ. συνυπεύθυνοι να απαντήσουν επί της ουσίας. Και εύχομαι ειλικρινά στον κ. Δήμα να μην τον περιλούσει και αυτόν ο κ. Ψωμιάδης με τις προσφιλείς του εκφράσεις".

To Γραφείο Τύπου