Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/10/2006

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ για μη ενσωμάτωση της Οδηγίας 2003/105 για την αντιμετώπιση των κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων σχετιζόμενων με επικίνδυνες ουσίες

Δύο μήνες μετά την πυρκαγιά στο εργοστάσιο στο Λαύριο οι ελληνικές αρχές δεν έχουν κοινοποιήσει το ατύχημα στη βάση δεδομένων της Κομισιόν

Αποκαλυπτική απάντηση του Σ. Δήμα στον Δ. Παπαδημούλη

Με αφορμή ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη για τη μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο χημικών στο Λαύριο ο Έλληνας Επίτροπος αρμόδιος για το περιβάλλον Σταύρος Δήμας υπογραμμίζει: «Επειδή η Ελλάδα δεν έχει ακόμη κοινοποιήσει τη μεταφορά της τροποποιητικής Οδηγίας 2003/105/ΕΚ για την αντιμετώπιση των κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων σχετιζόμενων με επικίνδυνες ουσίες στο εσωτερικό δίκαιο, η Επιτροπή κίνησε διαδικασία επί παραβάσει».

Ο ευρωβουλευτής στην ερώτησή του έθετε υπόψη της Επιτροπής τα προβλήματα, που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά στο εργοστάσιο χημικών «ΧΥΜΑ Α.Ε.» στο Λαύριο στις 25-26 Ιουλίου 2006 τόσο στους κατοίκους της περιοχής όσο και στο περιβάλλον, και ζητούσε από την Επιτροπή να ερευνήσει κατά πόσο εφαρμόστηκαν οι διατάξεις της σχετικής Οδηγίας 2003/105/ΕΚ για την αντιμετώπιση των κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων σχετιζόμενων με επικίνδυνες ουσίες (που τροποποίησε τη γνωστή Οδηγία Seveso II).

Ο κ. Σταύρος Δήμας, απαντώντας εκ μέρους της Κομισιόν στον Δημήτρη Παπαδημούλη επισήμανε ότι: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαβίβασαν οι ελληνικές αρμόδιες αρχές στο Σύστημα Ανάκτησης Πληροφοριών για τις Εγκαταστάσεις Seveso (SPIRS), που έχει θέσει σε εφαρμογή η Επιτροπή, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης χημικών «ΧΥΜΑ Α.Ε.» στο Λαύριο Αττικής καλύπτονται από την Οδηγία Seveso ΙΙ. Πρόκειται, κατά τα φαινόμενα, για μονάδα «κατώτερης βαθμίδας», η οποία οφείλει να τηρεί τις βασικές υποχρεώσεις ασφαλείας, όπως να προβαίνει σε κοινοποίηση και να ακολουθεί πολιτική πρόληψης σοβαρών ατυχημάτων, όχι όμως τις αυστηρότερες υποχρεώσεις όπως να υποβάλλει έκθεση ασφαλείας ή να καταρτίζει εξωτερικό σχέδιο ανάγκης» και τόνισε: «Εναπόκειται στα κράτη μέλη να εξασφαλίζουν τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων που ορίζει η οδηγία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές αρχές δύο μήνες μετά δεν έχουν κοινοποιήσει το ατύχημα στη βάση δεδομένων σοβαρών ατυχημάτων της Κομισιόν και εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά κατά πόσο λήφθηκαν μέτρα ώστε να αποφευχθεί ένα νέο ατύχημα. Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας επίτροπος αναφέρει: «Η Ελλάδα θα κοινοποιήσει το ατύχημα που συνέβη στην εν λόγω μονάδα τον Ιούλιο του 2006, στη σχετική με τα σοβαρά ατυχήματα βάση δεδομένων, η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό την πρόληψη και τον περιορισμό των σοβαρών ατυχημάτων, όπως προβλέπεται στην οδηγία Seveso II.

Καταλήγοντας, ο αρμόδιος Επίτροπος υπογράμμισε ότι: «Η Επιτροπή δε γνωρίζει κατά πόσο διενεργήθηκε εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σύμφωνα με την οδηγία 85/337/EEC του Συμβουλίου της 27ης Ιουλίου 1985 για την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων δημόσιων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον, όπως τροποποιήθηκε από την οδηγία 97/11/ΕΚ του Συμβουλίου της 3ης Μαρτίου 1997.»

To Γραφείο Τύπου