Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/10/2006

«Να αρθεί η -παράνομη πλέον- άδεια διαβίβασης προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ, που χορήγησε η ελληνική αρχή προστασίας δεδομένων» - παρέμβαση Παπαδημούλη στην ανεξάρτητη αρχή

Δ. Παπαδημούλης: «Να σταματήσει η απαράδεκτη μεταχείριση εκ μέρους των ΗΠΑ - Οι Έλληνες πολίτες είναι οι μόνοι στην Ευρώπη των 15, στους οποίους επιβάλλεται βίζα»

Την άρση της άδειας διαβίβασης προσωπικών δεδομένων επιβατών προς τις ΗΠΑ, που χορήγησε η ελληνική αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων ζητά με επιστολή του στην ανεξάρτητη αρχή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της (MEMO/06/360, 1/10/2006) δημοσιοποίησε ότι δεν στάθηκε δυνατό να καταλήξουν μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2006 οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) σχετικά με τη συμφωνία διαβίβασης προσωπικών δεδομένων επιβατών αεροπορικών εταιρειών, που ταξιδεύουν από την ΕΕ στις ΗΠΑ. Εξαντλήθηκε επομένως και το περιθώριο που έθεσε το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (απόφασή C/06/46 30/5/2006) στα συμβαλλόμενα μέρη ώστε να καταλήξουν σε νέα συμφωνία, που δε θα παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Συνεπώς, από την 1η Οκτωβρίου 2006 θεωρείται παράνομη η αποστολή προς τις αμερικανικές αρχές προσωπικών δεδομένων των επιβατών αεροπορικών εταιρειών, που ταξιδεύουν από την ΕΕ στις ΗΠΑ.

Δεδομένου ότι η ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με απόφασή της (αρ.67/2004 20/12/2004) χορήγησε άδεια διαβίβασης των προσωπικών δεδομένων των επιβατών των πτήσεων εταιρειών προς και από τις ΗΠΑ ή διαμέσου αυτών, βασιζόμενη στη συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ, η οποία κρίθηκε παράνομη από το ΔΕΚ, θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένο να άρει άμεσα την απόφασή της.

Προσβλέπω στην άμεση ανταπόκρισή σας.

Με εκτίμηση

Δημήτρης Παπαδημούλης

Ευρωβουλευτής»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αύριο συνέρχεται στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρ.Ένωσης προκειμένου να συζητηθεί με τη διαδικασία του επείγοντος το θέμα της ευρω-αμερικανικής συμφωνίας για τη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων στις αρχές των ΗΠΑ. Ο κ. Παπαληγούρας οφείλει να αντιταχθεί στους εκβιασμούς των ΗΠΑ, που παραβιάζουν την προστασία των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών και καταργούν κάθε ουσιαστική έννοια αμοιβαιότητας. Ο Έλληνας υπουργός έχει έναν επιπλέον λόγο να αντιταχθεί. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα των 15 για την οποία απαιτείται βίζα προκειμένου οι πολίτες της να επισκεφθούν τις ΗΠΑ. Η απαράδεκτη αυτή μεταχείριση των Ελλήνων πολιτών αποτελεί για δεκαετίες δυσφήμιση και προσβολή της Ελλάδας αλλά και πηγή εκβιασμών εκ μέρους των ΗΠΑ.»

To Γραφείο Τύπου