Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/10/2006

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η ύπαρξη καρτέλ στην ελληνική ακτοπλοΐα

Έρευνα και για τις αμοιβαίες εξαγορές μετοχών στον τομέα θαλασσίων ενδομεταφορών

Νέα απάντηση της Κομισιόν στον Δημ.Παπαδημούλη

Στον έλεγχο που ξεκινάει η Κομισιόν για την ύπαρξη "καρτέλ"στο χώρο της ακτοπλοΐας -βάσει των πληροφοριών, που παρείχε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης σε σχετική ερώτησή του (Ε2290/06)- θα περιληφθεί και έρευνα σχετική με τις αμοιβαίες εξαγορές μετοχών μεταξύ εταιρειών στον τομέα των θαλασσίων ενδομεταφορών μέσω των οποίων ενισχύεται ο ολιγοπωλιακός χαρακτήρας της αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, ο Επίτροπος κ. Ζακ Μπαρό, αρμόδιος για θέματα μεταφορών, απαντώντας στον Δημ. Παπαδημούλη τόνισε: "Η Επιτροπή θα εξετάσει επίσης, από την άποψη του ανταγωνισμού, τις αμοιβαίες εξαγορές μετοχών στον τομέα των θαλασσίων ενδομεταφορών". Ανέφερε, επίσης, ότι: "η Επιτροπή οφείλει να συμπληρώσει τα στοιχεία που παρέχει ο αξιότιμος κ. βουλευτής στην γραπτή του ερώτηση Ε-2290/06, στην οποία η Επιτροπή απάντησε στις 28 Ιουλίου 2006. Μόλις η Επιτροπή συγκεντρώσει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες, δεν θα παραλείψει να αποστείλει το ερωτηματολόγιο στις ελληνικές αρχές."

Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη σχετική απάντησή της στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ στις 28/7/2006, η Κομισιόν είχε υπογράμμισει ότι: "θα ελέγξει κατά πόσον χορηγήθηκαν δημόσιες επιδοτήσεις ή, ενδεχομένως, κατά πόσον αυτές είναι συμβατές με τις διατάξεις της Συνθήκης που διέπουν τις κρατικές ενισχύσεις. Βάσει των απαντήσεων των ελληνικών αρχών, η Επιτροπή θα είναι σε θέση να κινήσει, ενδεχομένως, επίσημη διαδικασία για την τήρηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ.3577/92 ή για την ενδεχόμενη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων."

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημ. Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Δυστυχώς για την κυβέρνηση η Κομισιόν αποδεικνύεται πιο δραστήρια στην έρευνα και την καταπολέμηση των καρτέλ στην ελληνική αγορά, απ' ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές"

To Γραφείο Τύπου