Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/10/2006

Απειλή του οικοσυστήματος στον 'Αραχθο από την κατασκευή φράγματος στη θέση 'Αγιος Νικόλαος - Απειλείται το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας

Ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη στην Επιτροπή

Ερώτηση για την απειλή του οικοσυστήματος στον 'Αραχθο από την κατασκευή φράγματος στη θέση 'Αγιος Νικόλαος κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης. Στην ερώτηση του ο Δ. Παπαδημούλης αφού επισημαίνει ότι η λίμνη που θα δημιουργηθεί θα καταστρέψει την ενότητα του τοπίου και θα απειλήσει την ονομαστή γέφυρα της Πλάκας, τη μεγαλύτερη μονότοξη γέφυρα των Βαλκανίων καθώς και το γειτονικό κτίριο του τελωνείου όπου το 1944 υπογράφτηκε η συμφωνία της πλάκας, τονίζει ότι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον εξετάζονται μεμονωμένα; ως συνέπειες του υπό κατασκευή φράγματος και όχι συνολικά και για τα τρία φράγματα.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

"Στο μέσο ρου του ποταμού Αράχθου στη θέση Αγ. Νικόλαος Δαφνωτής σχεδιάζεται να κατασκευαστεί μεγάλο υδροηλεκτρικό φράγμα ισχύος 93 MW. Το φράγμα θα προστεθεί στα υπάρχοντα στο ίδιο ποτάμι Πουρνάρι 1 και Πουρνάρι 2, θα έχει ύψος 86 μέτρα και θα δημιουργήσει μια τεχνητή λίμνη μήκους 9,50 χιλιομέτρων και έκτασης 2,7τ.χλμ. Η λίμνη θα καταστρέψει την ενότητα του τοπίου και θα απειλήσει τα επιμέρους μνημεία του, την ονομαστή γέφυρα της Πλάκας και το γειτονικό κτίριο του τελωνείου. Ειδικές μελέτες αντιτίθεται στην δημιουργία νέων φραγμάτων στον 'Αραχθο. Πιο συγκεκριμένα, μελέτη του ΟΟΣΑ, αλλά και δυο ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες που έχουν συνταχθεί για λογαριασμό της Περιφέρειας Ηπείρου αξιολογούν τον ποτάμιο αθλητισμό ως απόλυτο συγκριτικό πλεονέκτημα για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Σημειωτέον ότι εξαιτίας των μοναδικών χαρακτηριστικών της περιοχής βρίσκεται σε εξέλιξη η θεσμοθέτηση ειδικού καθεστώτος προστασίας ("Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου"). Επίσης, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων παρουσιάζει πολλές αδυναμίες όπως απουσία μελετών για την χλωρίδα, την πανίδα και την ιχθυοπανίδα της περιοχής καθώς και αποφυγή πρόβλεψης μέτρων για την αντιμετώπιση των πολύ συχνών, στην περιοχή, κατολισθήσεων που θέτουν ζήτημα ασφάλειας για το έργου. Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον εξετάζονται μεμονωμένα ως συνέπειες του υπό κατασκευή φράγματος και όχι συνολικά και για τρία φράγματα.

Ερωτάται η Επιτροπή.

Είναι ενημερωμένη για τα καταγγελλόμενα, για την κατασκευή του φράγματος και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα προκαλέσει το έργο; Θεωρεί συμβατή την κατασκευή μεγάλου φράγματος σε προστατευόμενη περιοχή Σκοπεύει να συζητήσει με τις ελληνικές αρχές το ενδεχόμενο σύνταξης νέας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων λόγω των αδυναμιών που παρουσιάζει η παρούσα μελέτη;"

To Γραφείο Τύπου