Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/10/2006

Ενώ ο πρωθυπουργός υπόσχεται εντάξεις αντιπλημμυρικών, έργων στο Δ' ΚΠΣ, το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάζει απορρόφηση μόλις 41,7%

Με αφορμή τις πλημμύρες και τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού ότι θα αξιοποιηθούν οι κοινοτικοί πόροι για τα απαραίτητα έργα υποδομής και ιδίως τα αντιπλημμυρικά, ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Δ. Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Οι γενικόλογες και εκ των υστέρων υποσχέσεις του πρωθυπουργού επιχειρούν να συγκαλύψουν μια δυσμενή πραγματικότητα:

* Μόλις έξι μήνες πριν την λήξη της προθεσμίας υπογραφής των νομικών δεσμεύσεων του Γ' ΚΠΣ στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, μόλις το 74,5% των χρημάτων έχει συμβολαιοποιηθεί ενώ η συνολική σχετικά απορρόφηση δεν υπερβαίνει το 42%. Αυτό σημαίνει ότι θα χαθούν σημαντικά κοινοτικά κονδύλια που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

* Τα νέα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του Δ' ΚΠΣ δεν πρόκειται να ξεκινήσουν πριν το τέλος του 2007.

* Για να ενταχθούν τα αντιπλημμυρικά έργα στο Δ' ΚΠΣ πρέπει πρώτα να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες χρονοβόρες μελέτες και να ολοκληρωθεί η διαδικασία ωρίμανσης.

Το παράδειγμα του Έβρου που κάθε χρόνο πλημμυρίζει προκαλώντας τεράστιες καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες και υποδομές, καθώς η κυβέρνηση έχει αφήσει αναξιοποίητους τους σχετικούς διαθέσιμους πόρους από το πρόγραμμα INTERREG, βαθμολογεί την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής διαχείρισης και την αξιοπιστία των κυβερνητικών εξαγγελιών."

To Γραφείο Τύπου