Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/10/2006

Ο ΟΗΕ χρειάζεται εκδημοκρατισμό και αναβάθμιση

Με την ευκαιρία της αυριανής 61ης επετείου ίδρυσης του ΟΗΕ, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Η 61η επέτειος ίδρυσης του ΟΗΕ δεν προσφέρεται για πανηγυρισμό, αλλά για προβληματισμό και εγρήγορση.

Οι σημερινές παγκόσμιες ανισορροπίες, που εντείνονται από τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ,  αποτελούν το κύριο εμπόδιο στην υλοποίηση των στόχων του ΟΗΕ.

Σήμερα ο ρόλος του ΟΗΕ υπονομεύεται κυρίως από την αξίωση των ΗΠΑ για τη μονοπολική διεύθυνση του κόσμου. Πλήττεται από το δόγμα της κυβέρνησης Μπους για "προληπτικούς πολέμους" και από την περιφρόνησή της στο διεθνές δίκαιο.

Το κύριο μήνυμα της 61ης επετείου ίδρυσης του ΟΗΕ είναι η διεκδίκηση του εκδημοκρατισμού του και η ενίσχυση της ικανότητάς του να προωθεί τους ιδρυτικούς του στόχους για έναν ειρηνικό και δίκαιο κόσμο.

Ως ΣΥΝ και ως Ευρωπαϊκή Αριστερά θέλουμε την ενίσχυση των εξουσιών και του ρόλου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να διευρυνθεί, στη βάση της ισόρροπης γεωγραφικής κατανομής, κυρίως με τη συμμετοχή περισσότερων χωρών από τον "τρίτο κόσμο".  Απαιτείται η αναβάθμιση του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου, όπου πρέπει να τεθεί ως στόχος η εκπόνηση μιας Παγκόσμιας Κοινωνικής Χάρτας. Γίνεται πιο επιτακτική η ενίσχυση της δράσης και του ρόλου του ΟΗΕ στον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας καθώς και σε θέματα περιβάλλοντος, με τη δημιουργία Συμβουλίου Οικολογικής Ασφάλειας. Πρέπει ο ρόλος των κοινωνικών και γενικότερα των μη  κυβερνητικών οργανώσεων να αναβαθμιστεί στις διαδικασίες λήψης και εφαρμογής των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Από τη φύση του ο ΟΗΕ δεν μπορεί παρά να υπηρετεί μια πολυδιάστατη αντίληψη της ασφάλειας, μακριά από τη χρήση βίας ως μέσου για την λύση των διεθνών προβλημάτων. Ασφάλεια μέσω του αφοπλισμού και της εξάλειψης της φτώχειας στον κόσμο. Στην κατεύθυνση αυτή είναι καιρός να εφαρμοστεί η αύξηση της Αναπτυξιακής Βοήθειας στο 0,7% του ΑΕΠ των πλούσιων χωρών.

Το μέλλον του ΟΗΕ εξαρτάται από την κινητοποίηση των λαών για την αλλαγή των σημερινών διεθνών συσχετισμών. Η παρέμβασή τους για τον εκδημοκρατισμό και την αναβάθμιση του ΟΗΕ αποτελεί μέρος του αγώνα για ένα διαφορετικό κόσμο".

To Γραφείο Τύπου