Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/10/2006

Εισηγητική ομιλία του Προέδρου του Συνασπισμού Αλ.Αλαβάνο στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Για τα αποτελέσματα των δημοτικών-νομαρχιακών εκλογών

"Είναι ωραίες αυτές οι ημέρες για τον ΣΥΝ και την Αριστερά. Δόθηκε μια δύσκολη, μακρόχρονη, σκληρή μάχη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εμείς εξ  αρχής είπαμε ότι δεν θέλαμε οι εκλογές αυτές να είναι μια κομματική δημοσκόπηση. Θέλαμε να αναδείξουμε τα προγραμματικά στοιχεία, οικολογικά, κοινωνικά, τα τοπικά στοιχεία τα ιδιαίτερα που υπάρχουν, τα εκπαιδευτικά στοιχεία.

Δώσαμε μια μεγάλη μάχη, τα μέλη, οι φίλοι και φίλες του ΣΥΝ, οι φίλοι μας, οι σύντροφοί μας, συντρόφισσες από άλλες αριστερές δυνάμεις.

Για τα αποτελέσματα έχουμε ήδη διαβάσει εκτιμήσεις από αναλυτές, από δημοσιογράφους σε σχέση με την παρουσία αυτής της εναλλακτικής, αυτοδιοικητικής, οικολογικής προσπάθειας. Σε πολλές περιπτώσεις περάσανε τις προσδοκίες που είχαμε. Σε πολλές περιπτώσεις ήταν πολύ θετικές. Υπάρχουν και περιπτώσεις που υπήρχαν προβλήματα. Όλα πρέπει να τα δούμε σε βάθος.

Για μας η μάχη δεν τελειώνει. Νομίζω ότι αυτό το ρεύμα πια, γιατί πρόκειται για ένα ρεύμα, εναλλακτικό, αριστερό, οικολογικό μέσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα δοκιμαστεί μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές: Μέσα από την ικανότητά του να κρατήσει την επαφή με τους πολίτες, με τα ανοιχτά και πολλαπλά προβλήματα τα οποία υπάρχουν. Μέσα από την ικανότητά του να εμπλουτίσει τις πόλεις, τους νομούς με κινήματα για θετικές δράσεις, για επίλυση προβλημάτων που χρονίζουν πάρα πολύ.

Για μας έχει ιδιαίτερη σημασία όσα στοιχεία είναι θετικά και αναδείχθηκαν να κρατηθούν και να διευρυνθούν. Να αναφέρω ότι σε πάρα πολλές νομαρχίες, δήμους συμπαραταχθήκαμε με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, είτε είναι οι "Ενεργοί Πολίτες" του Μ. Γλέζου, είτε είναι η ΑΚΟΑ, η ΔΕΑ, η ΚΟΕ, το Κόκκινο, ανεξάρτητες προσωπικότητες της Αριστεράς, ανένταχτοι της Αριστεράς. Έχει σημασία να στερεώσουμε και να διευρύνουμε πάνω σε μια προγραμματική βάση αυτή τη συνεργασία.

Συνεργαστήκαμε με δυνάμεις και προσωπικότητες προερχόμενες από τον σοσιαλιστικό χώρο, με τις οποίες συναντηθήκαμε στα ριζοσπαστικά προγράμματα αυτά. Τους ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά. Τον Γ. Πανούση, στην υπερνομαρχία Αθήνας-Πειραιά, τον Γ. Δημαρά στην Πάτρα, τον Στρ. Πλωμαρίτη στη Θεσσαλονίκη και άλλους πολλούς. Έχει σημασία να κρατήσουμε, να διευρύνουμε τη συνεργασία και μαζί τους.

Ένα ξεχωριστό στοιχείο της προσπάθειάς μας ήταν ότι συναντήθηκαν αυτές οι αριστερές εναλλακτικές κινήσεις με τη νεολαία. Κι όπως φάνηκε σε πολλές περιοχές, ιδιαίτερα στο Δήμο της Αθήνας, έχει ανοίξει ένα παράθυρο -όχι ακόμα μια πόρτα- επικοινωνίας της Αριστεράς με τη νεολαία. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να γίνουν όσες αλλαγές χρειάζονται στην πολιτική μας, στον τρόπο δράσης μας, στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε, στους νέους συντρόφους που πρέπει να πάρουν μια πιο ενεργή θέση και στην ίδια τη συλλογική ηγεσία του κόμματός μας ώστε να κρατήσουμε και να αναπτύξουμε αυτή την σχέση. Η προοπτική της Αριστεράς συμβαδίζει με τη θέση της νέας γενιάς στην Αριστερά.

Δεν είναι μια περίοδος διακοπών που μπαίνουμε. Πρέπει να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που υπάρχουν. Στην εμπιστοσύνη που δόθηκε. Πρέπει να δούμε με σοβαρότητα τις δυσκολίες που θα καταγράψουμε. Αλλά και γιατί είναι ανοιχτά πολλά και σημαντικά ζητήματα.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ

Να αναφέρω ιδιαίτερα το εκπαιδευτικό, όπου υπάρχει μια μακροχρόνια, σκληρή μαζική μάχη όλων των συμμετεχόντων στη διαδικασία της εκπαίδευσης, σε όλες τις βαθμίδες, και διδασκόντων και διδασκομένων. Από την άλλη μεριά υπάρχει μια αδικαιολόγητη και αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης, η οποία έπρεπε να περιμένει να είναι κλειστά τα σχολεία έξι εβδομάδες τα δημοτικά, τα γυμνάσια τώρα, να είναι σε αναστάτωση οι οικογένειες, να έχουν γίνει οι τόποι εργασίας παιδικοί σταθμοί, για να συναντηθεί ο Πρωθυπουργός με τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών των δασκάλων και των καθηγητών.

Εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει αμέσως σε ένα διάλογο ουσίας και να ανταποκριθεί σε βάσιμα αιτήματα, και μισθολογικά και θεσμικά, τα οποία θέτουν σήμερα οι διδάσκοντες. Πιστεύουμε ότι το κίνημα της Παιδείας, εάν δεν υπάρχουν αυτές οι θετικές ανταποκρίσεις από τη μεριά της κυβέρνησης, θα προχωρήσει αποφασιστικά διεκδικώντας αιτήματα τα οποία, αν τα συγκρίνει κανείς με άλλες χώρες της Ε.Ε., κινούνται σε ελάχιστο επίπεδο."

To Γραφείο Τύπου