Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/05/2005

Σοβαρές παραβιάσεις της νομοθεσίας στο νομοσχέδιο για τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη εκφράσει δημόσια τη ριζική αντίθεσή του στο Νομοσχέδιο για τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις και έχει ζητήσει να αποσυρθεί. Αγωνίζεται εντός και εκτός Βουλής, ώστε οι εγκαταστάσεις αυτές και οι μεγάλοι ελεύθεροι χώροι της Αττικής να παραμείνουν δημόσια ιδιοκτησία και να λειτουργήσουν σε όφελος των εκατομμυρίων κατοίκων του Λεκανοπεδίου.

Επανέρχεται, όμως, στο θέμα για να επισημάνει ότι, πέραν του ότι το Νομοσχέδιο υλοποιεί μια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική στο επίπεδο του χώρου, αντίκειται επίσης στη Νομοθεσία της Ε.Ε. για το περιβάλλον.

Συγκεκριμένα: Σύμφωνα με τις ήδη ενσωματωμένες στο ελληνικό δίκαιο Ευρωπαϊκές Οδηγίες 85/337 και 97/11, απαιτείται Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και έγκριση περιβαλλοντικών όρων για τον πολεοδομικό σχεδιασμό που εκ των πραγμάτων γίνεται από το Νομοσχέδιο για τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα, όμως, με τη νεώτερη Οδηγία 2001/42/ΕΚ, σχετικά με την εκτίμηση των περιβαλλοντικών όρων ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων (άρθρ.3 παρ.2), πραγματοποιείται εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων για όλα τα σχέδια και προγράμματα τα οποία εκπονούνται…για χρήση του εδάφους και τα οποία καθορίζουν το πλαίσιο για μελλοντικές άδειες έργων που απαριθμούνται στα παραρτήματα Ι και ΙΙ της Οδηγίας 85/337/ΕΟΚ.

Τα παραρτήματα Ι και ΙΙ της Οδηγίας αυτής, όπως έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία (ΚΥΑ 15393/2332/2002 ΦΕΚ Β1022), κατατάσσουν στην Α’ κατηγορία, δηλαδή στα έργα που είναι πιθανόν να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, τα συνεδριακα κέντρα, τα εμπορικά κέντρα, τα θεματικά πάρκα, τα εκθεσιακά κέντρα, τους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, ακόμα και τα γήπεδα γκόλφ, τα οποία χωροθετούνται με το επίμαχο Νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με την Οδηγία 2001/42/ΕΚ (άρθρ.4 παρ.1), η εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σχεδίων, που προβλέπουν τα παραπάνω έργα, πραγματοποιείται κατά την εκπόνηση ενός σχεδίου ή προγράμματος και πριν από την έγκρισή του ή την έναρξη της σχετικής νομοθετικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με την ίδια Οδηγία, η εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός σχεδίου ή προγράμματος, προϋποθέτει όχι μόνο την εκπόνηση ΜΠΕ αλλά και διαβουλεύσεις με τις αρχές και το κοινό.

Σημειωτέον ότι το ελληνικό κράτος δεν έχει ακόμα θεσπίσει τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορφωθεί με την παραπάνω Οδηγία, παρόλο που αυτή ισχύει από 21 Ιουλίου 2001 και η προθεσμία συμμόρφωσης έληξε στις 21 Ιουλίου 2004.

Πληροφορούμαστε ότι την Τρίτη 17/5, που θα διεξαχθεί η συζήτηση του Νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, η Ελλάδα εγκαλείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα βρίσκεται στη χώρα μας, για 10 παραβιάσεις περιβαλλοντικής νομοθεσίας, μεταξύ άλλων και για παραβίαση των Οδηγιών που παραθέσαμε προηγούμενα. Παρά ταύτα και παρά τις γενικευμένες αντιδράσεις, η κυβέρνηση σπεύδει να ψηφίσει το Νομοσχέδιο στη Βουλή.

Επιπλέον, έχουν δει το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα που αφορούν στην παραβίαση από το Νομοσχέδιο των όρων του δανείου που δόθηκε στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το 2003, με στόχο να δημιουργηθούν αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές.

Το Νομοσχέδιο για τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις, συμπληρώνει, όπως είναι γνωστό, τους 16 Ολυμπιακούς Πόλους με νέα δόμηση χιλιάδων τετρ. μέτρων και νέες χρήσεις εμπορικού κυρίως χαρακτήρα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να αποσυρθεί το Νομοσχέδιο και να ξεκινήσει ανοιχτός δημόσιος διάλογος για το μέλλον των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων.

To Γραφείο Τύπου