Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/10/2006

Ψηφίστηκε σήμερα η έκθεση Παπαδημούλη για τη βελτίωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας

Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ενέκρινε σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία (573 ψήφους υπέρ, 25 κατά και 37 αποχές),  την έκθεση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη, η οποία εισάγει σημαντικές βελτιώσεις στον υφιστάμενο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, με αφορμή τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σε τρίτες χώρες, εισηγήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημαντικές βελτιώσεις στην αντίστοιχη πρόταση της Κομισιόν, προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερη η παρουσία της Ε.Ε. στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

Οι κύριες αλλαγές που πρότεινε ο Δημήτρης Παπαδημούλης και υπερψηφίστηκαν από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου,  αφορούν  :

- στην πρόληψη και δημιουργία συστήματος ταχείας ενημέρωσης των πολιτών ως σημαντικό στοιχείο της ετοιμότητας

-στην ενσωμάτωση των μέτρων πολιτικής προστασίας στα εκπαιδευτικά προγράμματα και στις εκστρατείες διαφήμισης για να ενταθεί η ευαισθητοποίηση των πολιτών

- στη διαχείριση και  χρήση της γης

- στη δημιουργία πρόσθετων ομάδων επέμβασης με δυνατότητα ταχύτατης ανάπτυξης (stand-by modules)

- στη συμπερίληψη της δημόσιας υγείας, καθώς τόσο τα συστήματα υγείας, όσο και τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, δοκιμάζονται έντονα από τις καταστροφές

- στη συμπερίληψη της εκούσιας θαλάσσιας ρύπανσης στις περιπτώσεις κινητοποίησης του μηχανισμού πολιτικής προστασίας

- στη χρηματοδότηση των δαπανών μίσθωσης εξοπλισμού και στη μίσθωση μεταφορικών μέσων

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στην Ολομέλεια, ο αρμόδιος για το Περιβάλλον Επίτροπος Σταύρος Δήμας, αν και συμφώνησε σε πολλά σημεία με την έκθεση του Δ. Παπαδημούλη, επέμεινε στην αντίθεση της Κομισιόν σε ορισμένες τροπολογίες, που εγκρίθηκαν όμως σχεδόν ομόφωνα από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Οι κυριότερες διαφωνίες αφορούν στη συμπερίληψη θεμάτων πρόληψης στον Κοινοτικό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ένα βασικό ζήτημα, καθώς η απουσία πρόληψης των φυσικών καταστροφών, καθιστά δαπανηρότερη την αποκατάσταση τους, και ακόμη σε ζητήματα προστασίας της δημόσιας υγείας και κινητοποίησης του Κοινοτικού Μηχανισμού σε περιπτώσεις εκούσιας θαλάσσιας ρύπανσης.

Ο Δ. Παπαδημούλης αναφερόμενος στο ζήτημα έκανε την εξής δήλωση:

"Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, που αναδεικνύει την αξία της αλληλεγγύης μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ταχύς και συνεκτικός συντονισμός συνιστούν τον πυρήνα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Η Επιτροπή δυστυχώς δεν ευαισθητοποιείται από την ενωμένη στάση του Κοινοβουλίου και συνεχίζει να αντιτάσσεται σε ορισμένα ιδιαιτέρως σημαντικά ζητήματα.

Η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να ωφεληθεί από τον βελτιωμένο ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Η χώρα μας πλήττεται συχνά από θεομηνίες και χρειάζεται ενίσχυση του συστήματος πολιτικής προστασίας. Δυστυχώς, αν και βρέθηκε πρόσφατα αντιμέτωπη με σημαντικές καταστροφές, οι παρεχόμενες δυνατότητες συνδρομής παρέμειναν ανεκμετάλλευτες από τους αρμόδιους, τόσο στη δεκαήμερη πυρκαγιά και οικολογική καταστροφή στους Ταγαράδες*, όσο και στις μεγάλες πυρκαγιές του Αυγούστου*. Δεδομένης της σημασίας της έκθεσης για τα ελληνικά συμφέροντα, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να κινητοποιηθεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου και να αξιοποιεί εφεξής όσο το δυνατόν καλύτερα τις δυνατότητες συντονισμού και βοήθειας σε περιπτώσεις καταστροφών."

To Γραφείο Τύπου