Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/10/2006

Σχετικά με τη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής υπό τον κ. Αβραμόπουλο, για τις προδιαγραφές και τη διενέργεια του Διαγωνισμού για Μοριακό Έλεγχο του αίματος στις αιμοδοσίες της χώρας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ

Συνεδρίασε για  τέταρτη φορά η Διακομματική Επιτροπή υπό τον κ. Αβραμόπουλο, για τις προδιαγραφές και τη διενέργεια του Διαγωνισμού για Μοριακό Έλεγχο του αίματος στις αιμοδοσίες της χώρας ( ανίχνευση των ιών  ηπατίτιδας Β,C και AIDS ) ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο το παράθυρο μόλυνσης στις μεταγγίσεις.

Η συνεδρίαση για άλλη μια φορά έληξε χωρίς να ληφθεί απόφαση, με ευθύνη του Υπουργού και των αρμοδίων παραγόντων του Υπουργείου, οι οποίοι κωλυσιεργούν και παρανομούν συστηματικά με αποκορύφωση τη μη κλήτευση  όλων των εκπροσώπων της Διακομματικής Επιτροπής.

Το Τμήμα Υγείας του ΣΥΝ καταγγέλλει :

1) Την παράνομη υπογραφή από τον γ.γ. του Υπουργείου κ. Α. Καλογερόπουλο, στις 17/04/06, πανομοιότυπου συμβολαίου με τους μεσάζοντες δύο πολυεθνικών για την προμήθεια συγκεκριμένης μεθοδολογίας ελέγχου του αίματος, προς 50 ευρώ τον κάθε ασκό του αίματος, όταν στην Ιταλία για παράδειγμα η ίδια μέθοδος κοστίζει 16,5 ευρώ ο ασκός. Η  διάρκεια του Μνημονίου Συνεργασίας ανέρχεται σε  5 έτη, ενώ το συνολικό ποσό δαπάνης στα  208 εκατ. ευρώ!!

Η αποικιοκρατικού τύπου Σύμβαση προκάλεσε την παρέμβαση      Πολυεθνικής Εταιρείας η οποία έκρινε ότι θίγονται τα συμφέροντά της και τους παρέπεμψε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της χώρας.

2) Την οποιαδήποτε υποκριτική παρέμβαση και μεθόδευση του υπουργείου για συνοπτικές διαδικασίες του  διαγωνισμού με κίνδυνο παραπομπής της χώρας  στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, εκμεταλλευόμενο την αγωνία των πολυμεταγγιζόμενων και επικαλούμενο τη Δημόσια Υγεία .

Απαιτούμε από τον κ. Υπουργό την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Απαιτούμε τη διεξαγωγή πανευρωπαϊκού δημόσιου διαγωνισμού και την ταχύτερη   ολοκλήρωση του έργου της Διακομματικής Επιτροπής χωρίς σκοπιμότητες μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις.

Τμήμα Υγείας