Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/10/2006

Όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, εκτός της Ελλάδας & της Ουγγαρίας παρέχουν κάποιας μορφής ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα!

Απάντηση του Συμβουλίου & της Επιτροπής στον Δημ. Παπαδημούλη

«Στην κοινή έκθεση της Επιτροπής και του Συμβουλίου του 2002 για την κοινωνική ενσωμάτωση, σημειώνεται ότι δεκατρία από τα δεκαπέντε κράτη μέλη έχουν αναπτύξει μια καθολική πολιτική κοινωνικής πρόνοιας που στοχεύει στην εγγύηση του ελάχιστου εισοδήματος για όλους τους νόμιμους κατοίκους». Αυτό απαντά το Συμβούλιο της Ευρ. Ένωσης σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο ευρωβουλευτής με ερώτησή του προς το Συμβούλιο έθετε το ζήτημα της ανυπαρξίας ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στην Ελλάδα και ζητούσε να απευθυνθούν συστάσεις στην ελληνική κυβέρνηση για την καθιέρωση του και στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι σε ανάλογη ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη προς την Ευρ. Επιτροπή, ο Επίτροπος κ. Σπίντλα, αρμόδιος για τις κοινωνικές υποθέσεις, υπογράμμισε ότι: «Σχεδόν όλα τα κράτη μέλη παρέχουν κάποια μορφή εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος σε όλους τους νόμιμους κατοίκους τους. Τέτοιου είδους οικονομική αρωγή συχνά παρέχεται μέσω διαφόρων επιδομάτων ή υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο έτσι ώστε να είναι σε θέση οι δικαιούχοι να αντεπεξέρχονται στις δαπάνες στέγασης, εκπαίδευσης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ή νομικής συνδρομής.»

Για την περίπτωση της Ελλάδας ο Επίτροπος στην απάντησή του τόνισε: «Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει καθολικό σύστημα εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος.» Ωστόσο επισήμανε ότι «υπάρχουν συστήματα στήριξης του εισοδήματος, τα οποία... εξακολουθούν να μην επαρκούν ως δίκτυα ασφαλείας.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την επικαιροποιημένη ιστοσελίδα της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικών Υποθέσεων της Κομισιόν, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ-15 που δεν έχει θεσπίσει κάποιας μορφής ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ενώ στην ΕΕ-25 δεν έχει θεσπίσει επίσης και η Ουγγαρία.

To Γραφείο Τύπου